Met Vital Solutions maakt Lorraine Luchjenbroers mentale gezondheid op de werkvloer bespreekbaar
Lorraine Luchjenbroers van het Groningse Vital Solutions wist het altijd al: ze wilde zelfstandige worden en ‘iets’ met gezondheid gaan doen. Toen het een aantal jaren geleden mentaal wat minder met haar ging en ‘gewoon even flink doorzetten’ niet de oplossing bleek, werd het zaadje écht geplant. Zes jaar geleden richtte ze Vital Solutions op. Het blijkt de start van een succesvolle organisatie die als doel heeft mensen gelukkiger en vitaler te laten leven.
Focus op preventie
Luchjenbroers begon met leefstijlprogramma’s aanbieden. ‘Later heb ik de focus verschoven naar Preventief Medisch Onderzoek, omdat ik me echt op preventie wilde focussen. Dit werd al vrij snel een succes; inmiddels is Vital Solutions uitgegroeid tot een volwaardige organisatie met super leuke collega’s die net zo gepassioneerd zijn als ik.’
Met een PMO krijgen werkgevers inzicht in fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. Ook krijgen medewerkers adviezen, waardoor ze met hun gezondheid en werkgeluk aan de slag kunnen. Luchjenbroers: ‘Een PMO is voor mij zoveel meer dan een wettelijke verplichting. Als ik merk dat een klant alleen aan de wetgeving wil voldoen en totaal niet bezig is met het geluk en welzijn van de medewerker, dan geef ik eerlijk aan dat het geen match is. Ik wil echt iets bijdragen aan de gezondheid van medewerkers.’
Abboneer op een lidmaadschap
Flinke korting op een digitaal jaarabonnement
Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)
Word abonneeNiet alleen medewerkers, maar ook werkgevers hebben profijt van een PMO. ‘Een randvoorwaarde voor een succesvolle organisatie is het hebben van gelukkige en gezonde medewerkers’, zegt Luchjenbroers. ‘Zo zijn er tal van onderzoeken die uitwijzen dat gelukkigere medewerkers aanzienlijk productiever zijn’.
De inhoud van een PMO
Het merendeel van de klanten van Vital Solutions start met een fysiek basisonderzoek; een PMO bestaande uit een digitale vragenlijst, fysiek onderzoek en individueel adviesgesprek. ‘De vragenlijst stemmen we af op de organisatie’, aldus Luchjenbroers. Thema’s die centraal staan, zijn bijvoorbeeld werkdruk, leefstijl, fysiek werkvermogen of tevredenheid over de organisatie.
Het fysieke onderzoek wordt afgestemd op de functie van de medewerker. ‘Vaak omvat dit een bloedonderzoek, fysieke meting, longfunctietest en handknijpkrachttest. Ook voeren we gehooronderzoeken, beeldschermonderzoeken en lever- en nierfunctietesten uit’, licht Luchjenbroers toe.
Mentale gezondheid bespreekbaar maken
Luchjenbroers wil de drempel verlagen om mentale gezondheid op de werkvloer bespreekbaar te maken. Zij ziet namelijk nog dagelijks dat medewerkers op hun werk niet durven aan te kaarten dat het eigenlijk niet zo goed met ze gaat. ‘Soms hebben ze het ook echt niet door; hartkloppingen en slecht slapen hoort er dan simpelweg bij voor ze.’
Daarbij krijgt ze hele persoonlijke verhalen van medewerkers te horen wanneer ze ergens een PMO uitvoert. Luchjenbroers: ‘Soms schrijnend, maar vaak zijn mensen heel dankbaar dat er überhaupt een luisterend oor is. Dat maakt dat ik enorm veel voldoening uit mijn werk haal’.
En voor de toekomst? ‘Ik hoop dat er meer aandacht komt voor het mentale welzijn van medewerkers en dat de drempel om dit bespreekbaar te maken kleiner wordt. Daar blijf ik me in elk geval voor inzetten’, besluit Luchjenbroers.