Spring naar de content
bron: shutterstock

De lijdende man

Veel meer mannen dan vrouwen plegen zelfmoord. Hoe dat komt? Daar is geen waterdicht antwoord op te geven. Zeker is wel dat echtscheiding, baanverlies en worsteling met het man-zijn kunnen leiden tot ernstige psychische problemen. ‘Mannen zeggen niet snel: het gaat slecht met mij.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

“Je moet hier een warm hart hebben en een koel hoofd,” zegt Maryke Wolters-Geerdink op weg naar haar kantoorruimte. “Warm in de zin van: een persoonlijke betrokkenheid bij mensen die een einde willen maken aan hun leven. Koel, omdat je je door die verhalen niet overstuur moet laten maken. Een professionele aanpak is vereist.”

We zijn te gast bij 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam, waar klinisch psycholoog Wolters sinds twee jaar manager hulpverlening is. Aanleiding voor ons bezoek zijn de nieuwe suïcidecijfers, waaruit blijkt dat de grootste stijging van zelfdoding zit in de categorie jonge mannen van 20 tot 30 jaar. Het aantal zelfmoorden ging daar in 2021 omhoog van 124 naar 167, terwijl het aantal vrouwen dat suïcide pleegde over de hele linie juist daalde (bij jonge vrouwen van 75 naar 70).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap