Spring naar de content
bron: wim oskam/anp

Het kan nóg schraler in de bajes

Alleen Nederland kent een onafhankelijke krant voor gedetineerden: Bonjo. Nu dreigt de gelijknamige organisatie die de krant uitbrengt de subsidie van het ministerie te verliezen. Daarmee komt ook haar positie als vakbond en kennisorganisatie in gevaar. ‘De houding is: maak het maar extra onprettig voor gedetineerden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Schalekamp

De vorige directeur diende zo’n tien jaar geleden maar kort, want die liep in een geleend pilotenpak op een vliegveld in de Dominicaanse Republiek, waar hij werd opgepakt met duizend kilo coke. Hij werd veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf en behoorde ineens tot doelgroep van de organisatie die hij zou gaan leiden: Bonjo zet zich in voor gedetineerden. (De naam is een afkorting van Belangenoverleg niet-justitiegebonden organisaties – red.)

“We zijn een hele andere organisatie nu,” benadrukt huidig directeur Jaap Brandligt, beducht dat dit incident te veel kleeft aan zijn club. Een serieuze club, met een kantoor bemand door drie ex-gedetineerden, met een bestuur. En met een krant, die niet alleen wordt verspreid binnen de penitentiaire instellingen, de PI’s, maar ook naar ambtenaren, journalisten, wetenschappers en advocaten gaat. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap