Spring naar de content
bron: shutterstock

Qatar is klaar met de kritiek

Toen het WK voetbal 2022 elf jaar geleden werd toegewezen aan Qatar, begon een stel Nederlanders de actie ‘Fifa Think Again’. Het mocht niet baten. Hoe staat het land er nu voor, aan de vooravond van het evenement? ‘Bent u van de CIA?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Schalekamp

Op een groot aantal van Doha’s stalen reuzen, sommige honderden meters hoog, prijken sinds een paar weken afbeeldingen van WK-sterren. Neymar op de ene, Messi op de volgende en de aanvoerder van het Iraans elftal een stukje verderop: helder torenen de sterren boven de stad. Niet dat je in Qatar had kunnen missen dat het grootste evenement van de wereld voor deur staat, want de vlaggen en leuzen hangen overal, het is het gesprek van de dag – al jaren.

Want dat WK kreeg Qatar toegewezen in 2011. De wereldvoetbalbond Fifa stemde en tot ieders verrassing won niet Australië, de VS of Korea en Japan, maar het nietige Qatar. Journalisten waren we nog niet, activistisch voetballiefhebber al wel, en dus startten we de actie ‘Fifa Think Again’, om met digitale handtekeningen de bond tot verstandiger gedachten te brengen. Dat leidde tot behoorlijk veel steun en media-aandacht, vooral uit Australië en de VS – niet uit Nederland, want dat is pas sinds een jaar of anderhalf verontwaardigd. Tot een herziening leidde het niet. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap