Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Als je dierbaren door aliens zijn vervangen

Mensen die geloven dat ze via het stopcontact worden afgeluisterd, dat beroemdheden verliefd op hen zijn of dat hun overleden geliefde nog rondscharrelt in huis. Ze komen allemaal voorbij in Douwe Draaisma’s nieuwe boek over wanen. ‘Als je maatschappelijk volkomen bent mislukt, is de wetenschap dat je Jezus Christus bent iets waarmee je verder kunt in het leven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

Hoe genees je iemand die in de waan verkeert dat hij Jezus Christus is? De Amerikaanse psycholoog Milton Rokeach deed een experimentele poging in een psychiatrische inrichting, eind jaren vijftig. Hij zette drie patiënten die dachten dat ze Christus waren bij elkaar. Geconfronteerd met anderen die dezelfde aanspraak maakten, zouden ze misschien op andere gedachten komen, zo dacht hij. 

Dat gebeurde natuurlijk niet. Elk van de drie Christussen bleef er rotsvast van overtuigd dat hij de zoon van God was en dat de andere twee niet voor niets in een psychiatrische inrichting zaten. Opmerkelijk genoeg leidde dat niet tot ernstige conflicten tussen de Christussen, eerder tot een soort verbroedering. Aanspraken van de anderen deden ze af met ‘dat is nu eenmaal úw overtuiging, mijnheer’. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap