Spring naar de content
bron: nico boink

Het verwilderde wonen

Oosterwold, het nieuwe, experimentele woongebied tussen Almere en Zeewolde, was het ‘beloofde land’ voor iedereen die zijn eigen woon- en leefomgeving wilde creëren. Wat is er tien jaar na dato nog over van deze idealen? ‘Organische gebiedsontwikkeling? Haha, chaotische, zul je bedoelen.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Januari 2023. Slagregens teisteren Oosterwold, de nog prille woonwijk in de Flevopolder tussen Almere en Zeewolde. De biodynamische zelfoogsttuin Tuin Moes aan de Hannah Arendtweg biedt een troosteloze aanblik. Maar dat is de tijd van het jaar. Van begin mei tot en met november is dit een aards paradijs. Zeker voor Akke Faling (41) en haar man Floris Moolenbeek (39), eigenaren en uitbaters van Tuin Moes. Zo’n vijftig huishoudens oogsten hier ieder seizoen zelf hun dagelijkse groenten – van tuinbonen en bietjes tot ‘vergeten’ groenten als pastinaak en postelein. Tegen een jaarlijkse vergoeding van 350 euro.

Een droom die uitkwam, vertelt Faling – trui, halve knot, neusknopje – zittend aan de tafel in hun zelfgebouwde houten woning. “We woonden in Amsterdam aan de Javastraat op een klein appartement driehoog-achter en wilden graag meer leven en werken in verbinding met de natuur. Noordoost-Groningen, Duitsland: overal hebben we gezocht naar een geschikte locatie, zonder resultaat. Via via ontdekten we toen dit gebied.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap