Spring naar de content
bron: pexels

We moeten eerlijk zijn: er is absoluut geen hoop

De berichtgeving over het klimaat is te apocalyptisch. We moeten hoop bieden. Dat zei gedragswetenschapper Sander van der Linden afgelopen week in NRC. Ilja Leonard Pfeijffer is het niet met hem eens. 'Het enige eerlijke antwoord is dat er geen hoop meer rest.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is, zit ik mij af te vragen hoe het zou zijn om een gedragswetenschapper te zijn. Als een soort primatoloog van hangjongeren en koopavondbezoekers zou ik groepsgedrag in kaart brengen. Ik zou een subsidieaanvraag indienen bij NWO of KNAW voor fundamenteel onderzoek naar de invloed van bordjes ‘duwen’ en ‘trekken’ op de deuren van de hoofdingang van overheidsgebouwen. Ik zou een advies schrijven over het effect van linksdraaiende en rechtsdraaiende supermarkten op de consumptie van groente en fruit. Als een entomoloog van files en rijen op Schiphol zou ik concluderen dat er sprake is van een causaal verband tussen wachtrijen en drukte. Vooral zou ik de hele dag klagen dat de beleidsmakers mijn adviezen niet serieus nemen. 

Het is een fascinerende denkoefening omdat ik in werkelijkheid precies het tegenovergestelde ben van een gedragswetenschapper. Waar een gedragswetenschapper individuele beslissingen tracht te reduceren tot gemiddelde gedragingen, ben ik als mens en beroepshalve in mijn romans en gedichten juist geïnteresseerd in de meest particuliere en eigenzinnige manifestaties van het menselijk bestaan. Ik wil trekken als er ‘duwen’ staat. Mij interesseren de dingen die mensen doen zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap