Spring naar de content

Laat die bal-afsnijdende psychiaters flink betalen

Homoseksualiteit werd tot voor kort gezien als een geestesziekte. In meer ernstige gevallen, zoals bij pedofilie, gingen zelfs je ballen eraf. Het wordt tijd dat psychiaters flink voor die faux pas gaan betalen, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Met enige regelmaat fiets ik achter het Concertgebouw door de Van Breestraat, naar verluidt de straat waar de meeste psychiaters wonen. Ik kijk dan altijd naar een plakkaat aan de muur van het vroegere nummer 1, waarop staat dat dit de eerste steen is, gelegd op 25 april 1899 door Albert Ghislain Willem van Renterghem. 

Het was de eerste steen van zijn Amsterdamse praktijk, want van Renterghem begon daar als eerste psychoanalyticus van Nederland. Eigenlijk was hij een Zeeuwse huisarts. In die hoedanigheid introduceerde hij onder meer de hypnose, wat hem de bijnaam ‘de wonderdokter van Goes’ opleverde. De praktijk in de Van Breestraat zette hij overigens op met zijn kompaan Frederik van Eeden, schrijver, arts en idealist. Van Renterghem maakte ons land warm voor de ideeën van Freud en hij behoort tot de weinige Nederlanders die Freud persoonlijk hebben ontmoet. Jung kende hij trouwens ook, oppervlakkig.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap