Spring naar de content
bron: johan kleinjan

Vrouwenmoord is geen privézaak

Volgens de Verenigde Naties wordt wereldwijd elke vijf uur een vrouw vermoord door een partner of ex-partner. In Nederland vindt gemiddeld eens per acht dagen een geval van femicide plaats. Dat is vaker dan in macholanden als Spanje of Frankrijk. Onlangs ging de campagne #NietEenMeervan start. ‘Mannelijk geweld is geen incident.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

In de laatste week van maart werden ten minste vier Nederlandse vrouwen vermoord. Op dinsdag de 28ste werd de 34-jarige Amanda uit Blaricum omgebracht in haar huis; haar 33-jarige partner Thomas R. is opgepakt als verdachte. Diezelfde dag werd de 52-jarige Jeremy van E. aangehouden op verdenking van de moord op zijn ex-vriendin Sylvia uit Apeldoorn. Het lichaam van de 45-jarige hypotheekadviseur bij ING werd op 23 maart nabij de tuin van Paleis Het Loo gevonden. Op 30 maart werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de 47-jarige verpleegkundige Karin in het bijzijn van een van haar drie kinderen doodgeschoten in de portiek van haar huis. Door haar buurman. Vier dagen eerder drong de 47-jarige Ramon V. in Bergen op Zoom de woning van zijn ex binnen, overgoot de aanwezigen met benzine en stak het interieur in brand. Zijn 73-jarige ex-schoonmoeder Stien, de oma van zijn dochter, overleed aan haar verwondingen. 

Gruwelijke, maar kleine dus makkelijk te missen berichten waren het. Niet te missen was het landelijk nieuws van maandag 23 januari dat rond twee uur ’s middags de 66-jarige Michel en haar 38-jarige dochter Anneke nabij een winkelcentrum in Zwijndrecht waren neergeschoten. De moeder overleed ter plekke; Anneke werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De schutter verdween en wist ondanks een klopjacht vijf weken uit handen van de politie te blijven. Na het uitloven van 30.000 euro aan tipgeld werd hij half februari gearresteerd. Het bleek te gaan om Minh Nghia Vuong, de ex van Anneke. Hij had eerder gedreigd om haar te vermoorden als zij hun relatie zou beëindigen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap