Spring naar de content

De mooiste zomerse chansons volgens Julie Huard

Luisterend naar La mer van Charles Trenet voel je zowat het zoele briesje van Saint-Tropez, maar er zijn meer chansons over zon en zee. Zangeres Julie Huard, die door het land toert met haar show Let’s Go Paris, over haar favoriete zomerse chansons.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Route Nationale 7 – Charles Trenet

“Iedereen die een beetje bekend is met chansons heeft weleens kennisgemaakt met Charles Trenet. Dit is een oud nummer, dat lang niet zo bekend is geworden als La mer, maar zal velen tot de verbeelding spreken. Het gaat over de route nationale 7, de bijna duizend kilometer tellende route van Parijs naar Zuid-Frankrijk. Veel vakantiegangers nemen de Autoroute du Soleil, de snelste weg naar het zuiden, maar wil je echt iets van het land zien, dan neem je de route nationale 7. Ik ben deels opgegroeid in Zuid-Frankrijk en dit nummer beschrijft precies het gevoel dat ik had toen ik daar als kind met mijn ouders heen reed. Wil je het écht zomers maken, dan moet je de clip van dit nummer even opzoeken op YouTube. Daarin zie je Charles Trenet in een speedo. Wie wil dat nou niet?”

La Bicyclette – Yves Montand

“Met dit nummer laten we de autoroute achter ons en stappen we over op de fiets. Dit chanson zal mensen wellicht bekend voorkomen, omdat het intro afgelopen jaar is gebruikt voor de Tour de France. Het roept bij mij het beeld op van pittoreske dorpjes in Frankrijk: een dorpsplein met een fonteintje, een klein marktje, in de rij voor de boulangerie, de goudgele zon op de achtergrond. Ook het verhaal achter dit nummer is leuk. Het gaat over een groep vrienden die opgroeien in zo’n dorpje en allemaal verliefd worden op de dochter van de postbode. Op de fiets proberen ze haar bij te houden om haar hart te kunnen veroveren. Leuk detail: de schrijver van dit nummer, Pierre Barouh, heeft de tekst gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit zijn leven.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Mon Amour – Stromae

“Dit is een heel recent nummer. Het heeft een pakkend refrein en een lekker zwoel zomers deuntje. Het goede aan bijna alle nummers van Stromae is dat er onder die dansbare muziek vaak een zwaar onderwerp of serieuze boodschap ligt. In dit nummer steekt hij de draak met reality-programma’s als Temptation Island. De bizarre dilemma’s die in dat soort programma’s naar boven komen, neemt hij in dit nummer bij wijze van parodie bloedserieus. Leuk is ook dat hij dit nummer samen heeft gemaakt met Camila Cabello, een zangeres met Latijns-Amerikaanse roots. Er staat momenteel heel veel latin-muziek in de Franse hitlijsten, en dit nummer bewijst dat de Franse taal en Latin een ontzettend goede combinatie kunnen zijn. Beide genres delen een bepaalde warmte. Perfect voor de zomer dus.”

Meer hiervan? Julie Huard stelde speciaal voor u een zomerse afspeellijst samen.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.