Spring naar de content

Jakarta is vol

'In mijn toptien van meest fascinerende reizen staat op een hoge notering een korte trip vorige maand naar Java en Sumatra', schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

In mijn toptien van meest fascinerende reizen staat op een hoge notering een korte trip vorige maand naar Java en Sumatra. Deze reis staat in het kader van De Grote Indonesië-tentoonstelling, die in oktober geopend wordt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waarover meer in ons oktobernummer. In vijf dagen tijd deden we Jakarta, Jogjakarta en Medan aan. Over de huidige hoofdstad Jakarta: het is onthutsend om te zien hoe deze miljoenenmetropool (officieel meer dan 10 miljoen inwoners, met ingesloten omliggende gemeentes zijn het er zo’n 30 miljoen) aan smog en files ten onder dreigt te gaan. Jakarta staat namelijk hoog in een andere, minder flatteuze toptien: die van meest vervuilde steden ter wereld. 

De zon dringt bij gemiddelde dag- en nachttemperaturen van ruim boven de 30˚ C niet meer door de dikke smoglaag heen, bijna overal is het vies en vuil. De straten zelf zijn zwart van het roet van de miljoenen auto’s en vervuilende scooters. De scooter is het populairste vervoermiddel, waarop hele gezinnen (vader, moeder, tot drie kleine kinderen aan toe) zich soms gehelmd, en vaak ook niet, in een constante stroom door de stad bewegen, links en rechts inhalend. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap