Spring naar de content
bron: zomergasten

Thomas Hertog in Zomergasten: ook de theoretische natuurkunde is een taalspel

Visueel viel er niet zoveel te beleven, maar toch was de eerste Zomergasten van dit jaar met kosmoloog Thomas Hertog een ongemeen interessante televisieavond, vindt Jan Kuitenbrouwer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Een officiële diagnose heb ik niet, maar ik denk dat ik een typische 'alpha' ben. Mijn brein is beter toegerust voor taal dan voor rekenen. Maar dat ook de wereld der getallen ons iets kan leren over de mens, heb ik altijd wel aangevoeld, vooral sinds Douglas Hofstadter dat zo overtuigend uitlegde in zijn boek Gödel Escher Bach. Een mooi voorbeeld vind ik altijd de Onzekerheidsrelatie van Heisenberg. Die gaat over kwantumdeeltjes, maar het principe dat hij blootlegt - iets verandert als je ernaar kijkt - zie je ook voortdurend om je heen.

Ons wordt geleerd dat de theoretische natuurkunde de gloeiende punt is van de speer genaamd vooruitgang, dus ik probeer die zo goed mogelijk te begrijpen. Getalenteerde uitleggers, van Carl Sagan en Caldwell-Moore toen ik klein was tot Brian Cox en Robbert Dijkgraaf vandaag, vinden in mij een dankbare afnemer.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap