Spring naar de content
bron: zomergasten

Kamagurka in Zomergasten: een college grensoverschrijdend gedrag

Jan Kuitenbrouwer begint te begrijpen wat het verschil is tussen deze nieuwe reeks Zomergasten en de periode Abbring. Was het programma onder haar wellicht iets te NPO geworden? Verder analyseert hij Kamagurka's keuze: Spike Milligan, Koot & Bie, David Lynch, outsiders van het systeem die de ruimte veroverden om hun eigen regels te maken. 'Grensoverschrijdend gedrag als creatief beginsel.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Op de een of andere manier lijkt het programma Zomergasten dit jaar opnieuw te worden geboren. Wat is het belangrijkste verschil met de voorgaande reeks? Misschien dat Theo Maassen niet bij de VPRO in vaste dienst is, zoals Janine Abbring? Misschien was het programma onder haar iets te NPO? Iets te veel van wat in het oorspronkelijke idee juist zo weldadig ontbrak: routine?

Het verschil tussen een werkelijk boeiend, meeslepend televisiegesprek en een plichtmatige exercitie is vaak dat je als kijker de spanning voelt van de machinerie die aan het werk is. Buiten beeld bevindt zich een apparaat, een stelsel van draden, zichtbare en onzichtbare, lijnen en richtlijnen, waar de handeling als het ware aan is opgehangen. Tussen twee mensen moet iets schijnbaar natuurlijks gebeuren, maar het is minutieus gereguleerd. ‘Geproduceerd’, zoals het jargon luidt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap