Spring naar de content
bron: Mikael Blomkvist

Creëer thuis een productieve werkomgeving

De omgeving waarin je werkt, heeft een aanzienlijke invloed op je productiviteit, creativiteit en welzijn. Een inspirerende werkplek kan het verschil maken tussen een saaie en vermoeiende werkdag en een dag vol energie en prestaties. We gaan er in dit artikel dieper op in hoe je thuis een inspirerende en productieve werkomgeving kunt creëren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Kijk goed naar de inrichting

Laten we beginnen met het kijken naar de inrichting van je werkruimte. De manier waarop je deze organiseert kan namelijk een grote impact hebben op je concentratie en motivatie. Less is more! Een opgeruimde werkplek kan je geest ook opgeruimd houden. Zorg ervoor dat je alleen de essentiële items op je bureau hebt staan en verwijder alle onnodige meuk. Zorg ook voor voldoende opbergruimte. Gebruik lades, kasten en planken om je spullen georganiseerd te houden. Investeer in ergonomisch meubilair zoals een goede stoel en een verstelbaar bureau, om fysieke klachten te voorkomen. Zorg ook dat je in de buurt van een raam zit (kijk eens naar de mogelijkheden van Dakraamplaza) om ook het nodige daglicht te kunnen vangen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Inspirerende kleuren

Kleuren hebben effect op onze gemoedstoestand en kunnen ons energieniveau beïnvloeden. Bij het creëren van een inspirerende werkomgeving is het kleurenschema dus belangrijk. Je kunt deze kleuren op de muren doen, maar ook het rolgordijn dat voor het dakraam van VELUX hangt hiervoor inzetten.

Blauw
Blauw wordt vaak geassocieerd met kalmte en concentratie. Het is een uitstekende keuze
voor een kantooromgeving waar focus essentieel is. Donkerblauw kan ook een gevoel van
vertrouwen en stabiliteit bevorderen.

Groen
Groen is gerelateerd aan groei en vernieuwing. Het kan een gevoel van frisheid en creativiteit bevorderen. Overweeg groene accenten of planten in je werkruimte om deze energie te omarmen.

Geel
Geel staat voor optimisme en energie. Het kan je stemming verbeteren en je een boost geven, maar gebruik het met mate om overstimulatie te voorkomen.

Rood
Rood is een krachtige kleur die emoties kan oproepen. Het kan je hartslag verhogen en je alertheid verbeteren. Gebruik rood als accentkleur om je energie te verhogen.

Neutrale kleuren
Grijze, beige en witte tinten kunnen een rustige achtergrond bieden voor je werkruimte. Ze kunnen ook goed werken om andere kleuren in balans te brengen. Een statement decoratie zoals een kleurrijk schilderij past daar wel weer heel goed bij.

Verlichting is ook belangrijk

Verlichting is ook belangrijk binnen een inspirerende werkomgeving. Als het mogelijk is, kies dan voor een werkplek met natuurlijk licht. Daglicht kan je energieniveau verhogen en je helpen alert te blijven. Investeer verder in lampen met aanpasbare helderheid en kleurtemperatuur. Dit stelt je in staat om de verlichting aan te passen aan de specifieke behoeften van elke taak en het moment van de dag. In de avond heb je bijvoorbeeld vaak meer licht nodig dan overdag. Plaats je verlichting zo dat er geen schittering op je computerscherm of werkoppervlak kan vallen. Dit kan vermoeidheid van de ogen verminderen. Denk ook zeker na over het gebruik van taakverlichting, zoals bureaulampen, om specifieke werkgebieden goed te verlichten.

Onderwerpen