Joop van Caldenborgh: ‘Ik ben een ogenman, geen orenman’
Joop van Caldenborgh (82) is zakenman en oprichter van Museum Voorlinden in Wassenaar. Tot en met 25 februari 2024 is daar een tentoonstelling te zien met werk van Anselm Kiefer. Door welke kunstenaars laat ’s lands beroemdste kunstverzamelaar zich inspireren?
Boeken
“Ik verzamel naast kunst ook kunstenaarsboeken: boeken die door een kunstenaar zijn gemaakt. Dat is een totaal ander fenomeen dan een boek óver een kunstenaar. Ze zijn niet voor niets kunstenaars; die kunnen iets uitdrukken in een boek. Neem nu Jazz van Henri Matisse. Daar hebben we twee exemplaren van in onze collectie: een origineel exemplaar en een exemplaar met losse platen. Het probleem van een boek is namelijk dat je er weinig van kunt laten zien. Daarom probeer ik altijd zo’n tweede exemplaar met losse bladen te kopen. Matisse heeft voor dit boek zowel de tekst geschreven als de illustraties gemaakt. Die illustraties zijn werkelijk prachtig: elke pagina swingt. Het boek is in een beperkte oplage uitgegeven, waardoor het inmiddels zeer kostbaar is geworden. Ik hoop dat we nog eens een selectie van die boeken kunnen tentoonstellen in Museum Voorlinden.
“Ik ben ook zeer gesteld op de inmiddels behoorlijk grote collectie Japanse prentenboeken. Vaak zijn dat instructieve boeken: er wordt in uitgelegd hoe je ergens moet komen of hoe je een kimono aantrekt. Zo’n kimono aantrekken is een kunstvorm op zich. In een van de boeken wordt aan de hand van prachtig ingekleurde prenten uitgelegd hoe je jezelf in een kimono hult. Stap voor stap toont het boek hoe je bijvoorbeeld de doek omslaat en de ceintuur vastmaakt. Soms is men er wel een halve dag mee bezig om zich ritueel aan te kleden. Die riten staan allemaal beschreven in dit soort boekjes, vaak in grote oplage gedrukt.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap