Spring naar de content

De innovatieve overheid

Veel vernieuwende technologieën zijn uitgevonden door overheidsinstellingen en vervolgens uitgemolken door commerciële bedrijven. Het is tijd voor een andere visie op publiek-private samenwerking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Op het nippertje lijkt elektronicaconcern Philips gered van de ondergang door de eigenaren van Fiat, Ferrari, The Economist en Juventus. Door stupide gehannes, waaronder veel te lang ontkennen dat er een probleem was met een beademingsapparaat, was onze nationale trots aan de rand van de afgrond beland. Of althans, dat was de druppel die de emmer bijna liet overlopen, want de afgelopen decennia had Philips al weinig nieuwe producten weten te ontwikkelen. Het bedrijf stortte zich tamelijk eenzijdig op de markt van medische technologie, maar kwam vooral met apparaten die anderen ook al maakten. Daardoor raakte het verzeild in een hevige concurrentiestrijd. 

In glorietijden was het vaak Philips dat als eerste met een cassettebandje, moderne tv-toestellen, elektrische scheerapparaten of cd-spelers kwam. De teloorgang van het innovatieve vermogen van Philips staat niet op zichzelf. Er zijn nog maar weinig private bedrijven in de wereld die op eigen kracht werkelijk geavanceerde nieuwe producten ontwikkelen. Meestal wordt het grootste deel van het uitvindwerk juist in de publieke sector gedaan, met name bij universiteiten. Werkelijke innovatie komt tegenwoordig vooral tot stand als publieke kennisinstellingen op de juiste wijze samenwerken met bedrijven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap