Spring naar de content
bron: anp

De Delftse Dart: het einde van darts op tv

TU Delft heeft een dartpijl ontwikkeld die vijftig procent preciezer is dan de darts van de concurrent. Voor darters als Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is dit een droomscenario, maar voor de sport is het een doemscenario, legt Jasper Bongers uit op de eerste dag van het WK Darts 2024.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jasper Bongers

In The Lion and the Unicorn (1941) schrijft George Orwell dat Engeland een land is van bloemenliefhebbers, postzegelverzamelaars, duivenmelkers en darters. Darts staat voor de gezelligheid van de pub. Pijltjes smijten met een pint in de hand. Voor Orwell is darts typisch Brits omdat het niet te massaal of te officieel is, ondanks dat het communal is. Nu, bijna honderd jaar later, heeft darts toch een behoorlijk massaal karakter gekregen. Darts is niet meer alleen een cafésport, het is inmiddels ook een tv-sport. Het wereldkampioenschap (ieder jaar in december) trekt miljoenen kijkers, en niet alleen uit Groot-Brittannië. Naar de finale van vorig jaar keken zo’n tweeëneenhalf miljoen Duitsers – versus zo’n twee miljoen Britten.

Darts is van origine Brits en de Duitsers zijn de trouwste kijkers, maar darts is ook een Nederlandse sport. De beste darter van het afgelopen decennium is de Nederlander Michael van Gerwen, bijgenaamd Mighty Mike. En het belangrijkste wetenschappelijke onderzoek naar darts komt ook uit Nederland. Sinds 2021 houdt de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft zich bezig met de dartsport. De wetten die gelden voor andere objecten die door de lucht zoeven – zoals vliegtuigen en spaceshuttles – gelden ook voor dartpijlen, zo denken de Delftse onderzoekers. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap