Spring naar de content
bron: uitgeverij zoetzuur

Wat zeiden Vermeer en Van Leeuwenhoek tegen elkaar?

Arjan Peters bespreekt op deze plek boeken die onlangs verschenen en die nog niet de aandacht kregen die ze verdienen. Deze keer: ’t Had gekund van auteur Dirk van Delft en tekenares Elisa Pesapane.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arjan Peters

Over het leven van de zeventiende-eeuwse schilder Johannes Vermeer is zo weinig bekend, dat er veel gespeculeerd kan worden. Maar een paar feiten staan vast: zo werd hij gedoopt in Delft, waar hij ook begraven ligt in de Oude Kerk, net als microscopisch onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek, die hem bijna een halve eeuw zou overleven. Het is aannemelijk dat deze twee grote geesten elkaar dikwijls hebben ontmoet, misschien zelfs bevriend waren, zoals het ook denkbaar is dat Van Leeuwenhoek model heeft gestaan voor ‘De astronoom’ en ‘De geograaf’, op de gelijknamige schilderijen van Vermeer.

Laten we stellen dat die twee elkaar werkelijk hebben gekend: de wetenschapper en de kunstenaar, beiden baanbrekend in hun omgang met licht, perspectief en fantasie – waarzonder geen nieuw terrein kan worden verkend. Waarover zouden hun gesprekken zijn gegaan?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap