Spring naar de content
bron: anp

Dries van Agt (1931 – 2024) over het gedicht op zijn rouwkaart: ‘Treur niet om mij’

Oud-premier Dries van Agt is afgelopen maandag op 93-jarige leeftijd overleden. In 2015 schreef hij in de bundel Gedichten die mannen aan het huilen maken (samengesteld door Nick Muller) over het gedicht Nestoriaanse kwatrijnen I van Hugo Pos – het gedicht dat op ‘mijn eigen overlijdensannonce zal worden gezet’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Toen ik werd verzocht bij te dragen aan de bundel Gedichten die mannen aan het huilen maken, schoten onmiddellijk twee korte teksten te binnen. Het zijn twee gedichten van elk nauwelijks vier regels lang, en ze hebben allebei te maken met afscheid bij overlijden.

“Het eerste is een tekst van Adriaan Roland Holst die heb ik aangetroffen op de overlijdensannonce van Manusama, president van de Republiek der Zuid-Molukken, wiens leven in Nederlandse ballingschap ten einde kwam. De tragiek van diens leven blijft hieruit spreken:

‘Ik zal de halmen niet meer zien
noch binden ooit de volle schoven
maar doe mij in den oogst geloven
waarvoor ik dien…’

Het gedicht dat ik graag voor deze bundel aan zou willen dragen, komt uit de ‘nestoriaanse kwatrijnen’ van de Surinaamse dichter Hugo Pos. Wel curieus dat ik u dit schrijf op de dag dat ik 84 jaar word, besef ik nu. Dit is namelijk de tekst die straks op mijn eigen overlijdensannonce zal worden gezet.”

Nestoriaanse kwatrijnen I
Hugo Pos (1913 – 2000)

Beloof me, kind, als ik van hier verdwijn
treur niet om mij, straks bloeit weer de jasmijn
en geurt de kamperfoelie. Erger zou het wezen
als zij verdwenen waren, — ik er nog zou zijn.