Spring naar de content
bron: anp

Geert, Thierry, Joost en Pepijn willen niet in Rusland wonen

Het soort mensen dat Oekraïne aan de Russen wil uitleveren (Geert Wilders, Joost Niemöller, Thierry Baudet, Pepijn van Houwelingen) hebben niets meer en niets minder dan een NSB-inborst, schrijft Max Pam. Hij stelt voor om gul te doneren aan de stichting 'Stuur Thierry Baudet naar Rusland'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Een van mijn lievelingsboeken is Marius wil niet in Joegoslavië wonen van Karel van het Reve. Het is een verzameling korte en langere stukken (essays), die Van het Reve tussen 1954 en 1970 heeft gepubliceerd in verschillende bladen. De behandelde onderwerpen hebben alles te maken met Karels interesses: Rusland, het communisme, de politiek, de literatuur en verder nog zo wat. 

Afbeelding met tekst, boek, Papierprodcut, Algemene voorraad

Automatisch gegenereerde beschrijving

De naam in de titel verwijst naar Marius Broekmeyer (1927-2007), een slavist die destijds als expert gold op het gebied van het arbeiderszelfbestuur in Joegoslavië. Broekmeyer schreef daar met veel sympathie over, wat de spotlust van Karel van het Reve opwekte. In 1981 heb ik Van het Reve én Broekmeyer eens opgezocht voor een stuk in de Haagse Post. Joegoslavië bestond toen nog, maar van het arbeiderszelfbestuur was weinig terecht gekomen. Reden genoeg om te vragen wat beide slavisten vonden van de democratiseringsgolf, die toen over de Nederlandse universiteiten trok. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap