Spring naar de content
bron: voc

In Taiwan zijn ze nog steeds blij met de komst van de VOC

Ilja Leonard Pfeijffer was te gast op een boekenbeurs in Taiwan. Ter afsluiting daarvan bezocht hij een groots opgezette opera die de aankomst van de Nederlanders onder aanvoering van Pieter Nuyts celebreerde. 'Terwijl wij als Nederlandse delegatie plichtsgetrouw schaamtevol uit onze ogen keken, werden de Hollanders bij deze lyrische nationale herdenking geportretteerd als helden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ik was in Taiwan, omdat ik de eer had deel te mogen uitmaken van de Nederlandse delegatie die was uitgenodigd voor de Taipei International Book Exhibition, de grootste boekenbeurs van Azië. Nederland was dit jaar gastland, dus mijn collega’s en ik mochten optreden op de ereplek, centraal in de hal, waar een hip Nederlands architectenbureau een nadrukkelijk duurzaam paviljoen had gebouwd. 

Die boekenbeurzen zijn altijd hetzelfde, zelfs als je er meer dan twaalf uur voor moet vliegen. Ook in Budapest, waar ik een paar maanden geleden was, was er een geheel gerecyclede en geheel recyclebare Nederlandse stand opgetuigd naast de ingang van een rumoerige, helverlichte hal in een congrescentrum, waar ik werd geïnterviewd door mijn vertaler in een korte broek. Daar hadden ze ter decoratie bootjes gevouwen van oranje papier. In Taipei bestond de decoratie uit pixelige koeien en had de interviewer een pak aan met een lange broek, die keurig afkleedde, evenals de virtuoze Chinese tolk. Ook de blokjes Hollandse kaas met rood-wit-blauwe vlaggetjes ontbraken in Taipei, hoewel die in Budapest een groot succes waren geweest. Maar Aziaten eten geen kaas. Verder weet je nooit wat ervan komt, van zo’n beurs. Je maakt wat selfies met lezers, die normaal gesproken heel ver weg zijn, en maanden later kan er opeens een exotisch bod komen op de vertaalrechten van een van je boeken. Intussen heeft de Nederlandse diplomatieke delegatie ter plekke haar deelname al lang juichend geëvalueerd, waarna zij weer is overgegaan op de stimulering van lucratievere Nederlandse export dan literatuur. Maar zij heeft haar culturele profiel wel mooi opgepoetst en dat neemt niemand haar meer af. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap