Spring naar de content
bron: anp

‘Je gunt iedereen de vreugde van het evangelie’

Vanuit de Veluwe spannen protestanten van SGP-snit zich in om katholieken te winnen voor het ‘ware evangelie’. Ze zijn actief in Brabant en Limburg, maar ook in België, Spanje, Oostenrijk, Polen en Italië. ‘In Rome zit de paus. Daarom willen we juist dáár Gods Woord brengen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

In maart 1991 ontving paus Johannes Paulus II een pittig briefje. “Door uw valse voorlichting worden miljoenen geleid op een weg die voert naar de hel,” las hij. En verder: “Eens zal God u daarvoor ter verantwoording roepen. Paus Johannes Paulus II, bekeer u, voordat het voor eeuwig te laat is!” De Open Brief was ondertekend door twee voormalige priesters ‘die het pauselijke juk hebben afgeschud’, van wie in dit verband H.J. Hegger de belangrijkste is.

In 1948 trad Hegger uit de Rooms-Katholieke Kerk en werd protestants. De reden: protestanten geloven tenminste alléén in de Bijbel, in tegenstelling tot katholieken met hun paus, aflaten, Maria- en heiligenverering, et cetera. Limburger Hegger pakte het meteen rigoureus aan. Hij verliet niet alleen de kerk van Rome ‘met al haar dwalingen’, maar werd tevens gereformeerd predikant. En hij richtte, in 1960, In de Rechte Straat (IRS) op, genoemd naar de straat in Damascus, waar de apostel Paulus zich – volgens de Bijbel – bekeerde tot Jezus.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap