Spring naar de content

Video maken als ZZP’er: hoe pak je dat aan?

Als ZZP’er heb je het vaak niet makkelijk. Ja, je bent zelfstandig en hoeft je niet tegenover een baas te verantwoorden, maar daar staat tegenover dat je je eigen boontjes moet doppen – een vast salaris zit er niet bij en nieuwe opdrachten in de wacht slepen is geen zekerheidje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dus: hoe ga jij jezelf presenteren om die klanten wél te vinden? Met video natuurlijk. Maar hoe zet je video op een correcte wijze in? In dit artikel gaan we je flink bijspijkeren.

Populariteit van video

Over de kracht van video gesproken: video’s worden maar liefst 1200% meer (12 keer zoveel) gedeeld als tekst en linkjes volgens videoproductiebedrijf Pro Motion Film. Waar dat mee te maken heeft? Verschillende factoren, maar de meest voor de hand liggende is toch wel gemakzucht. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het oog wil ook wat. De moderne mens wil zo veel mogelijk antwoorden in een zo kort mogelijke tijdspanne.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De aandacht trekken

Bewegende beelden trekken de aandacht, dat is een feit. Statische beelden niet. Bij video zit geluid (tenzij deze op “mute” staat natuurlijk). Er worden meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld. Video is één grote magneet. Bovendien hoef je je hersenen veel minder in te spannen bij het kijken van video dan lezen van tekst. Het risico? Kijkers focussen meer op het beeld dan de eigenlijke boodschap. Jouw uitdaging: hou de aandacht op je verhaal gericht.

Niets is zo makkelijk als bewegend beeld kijken

Waarom lezen mensen vlak voor ze gaan slapen? Omdat ze dan tijd vrij hebben natuurlijk, maar ook omdat lezen inspannend werkt, waarna ze gemakkelijker in slaap kunnen vallen. Wie er even helemaal doorheen zit, zal niet snel een boek oppakken, maar eerder de tv aanzetten of de laptop openslaan om lekker loom een filmpje of een serietje te kijken.

De internetverbinding wordt steeds sneller

Lange tijd was het zo dat een filmpje op je website deze meteen traag maakte. Laden duurde eindeloos. Vandaag de dag is dat gelukkig niet meer: een filmpje toevoegen is geen bezwaar meer.

Video maken is steeds makkelijker

Niet alleen zijn de camera’s steeds beter, steeds compacter en makkelijker te hanteren, er zijn ook steeds meer (gratis) bewerkingsprogramma’s op de markt – voor zowel desktop als mobiel – om je video’s mee te bewerken. Je hoeft echt geen techneut te zijn om het zelf te kunnen.

Maak je een video? Hou hem kort

Mensen die niet specifiek naar informatie op zoek zijn, zijn lui. Zelfs áls ze iets willen weten, willen ze er liever niet te veel moeite voor doen. Kies daarom voor een korte video. Hier zal niet alleen sneller op geklikt worden, ook is de kans groter dat de kernboodschap wordt onthouden.

Dit levert online zichtbaarheid je als zelfstandige op

Iedere zelfstandig ondernemer heeft baat bij voldoende online zichtbaarheid. Waarom? Als je online zichtbaar bent, is het makkelijker om bezoekers naar je website te leiden. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een restaurant: met een uithangbord en reclameborden op specifieke plekken in de binnenstad weten mensen je beter te vinden. Het bezoekertal zal toenemen. Over het algemeen leidt meer online zichtbaarheid ook tot meer aanvragen en opdrachten.

Geen doel op zich

Bedrijven en ondernemers willen allemaal goed online zichtbaar zijn, maar onthoud dat het geen doel op zich is – het is een middel tót een doel. Je vergroot je online zichtbaarheid met als doel het aantrekken van meer klanten, het vergroten van je offerte-aanvragen en makkelijker leads ontvangen.

Waarom maakt niet iedereen video’s?

Eén van de belangrijkste redenen waarom niet iedereen zich bezighoudt met het maken van video’s is camera-angst. De kosten voor video zijn niet heel hoog, maar onzekerheid is van alle tijden. Helemaal nergens voor nodig! Zolang je je video’s maar goed voorbereid en het slim aanpakt.

Hoe kun je camera angst overwinnen?

Je moet je allereerst realiseren dat jij veel kritischer op jezelf bent dan anderen dat zijn. Waar jij meteen ziet wat er allemaal ‘mis’ is, zijn anderen meer bezig met het totaalplaatje en hebben ze veel meer oog voor wat er allemaal deugt – je mag er zijn! Bovendien vinden mensen het prettig als iemand het lef heeft om authentiek over te komen op camera. Toch nog zenuwen? Training biedt uitkomst: presenteren is een skill. Je kunt dit oefenen en oefenen en oefenen.

Leren vloggen: dat doe je zo

Ook jij kunt leren vloggen. Zo moeilijk is dat namelijk niet. En: hoe meer ervaring je hebt, hoe zelfverzekerder je zult zijn. Zo is het eigenlijk met alles: je hoeft maar één keer door die zure appel te bijten.

Tips voor vakkundig video presenteren

Professioneel video presenteren? Let in ieder geval hier op:

  • Kies een camera van hoge kwaliteit – één met goede beeldkwaliteit, handige settings en die je bovendien fijn vindt in gebruik
  • Maak content die origineel is
  • Zorg voor een strak script (laat het script door een onpartijdig iemand nalezen)
  • Zorg dat je herkenbaar bent
  • Houding en stemgebruik zijn belangrijk – deze bepalen hoe je overkomt: ben je zelfverzekerd? Representatief? Professioneel?

Andere ondernemers doen het ook

Je zult niet de eerste ondernemer zijn die blogt. Wel heb je de mogelijkheid beter dan je concurrent te worden. Dat doe je door (potentiële) klanten van de meest waardevolle content te voorzien. Onthoud: het hoeft niet grandioos te zijn. Spectaculair is lang niet altijd de insteek.

  • Focus je op het geven van de juiste informatie
  • Geef de video emotie mee: zorg dat je een positieve indruk achterlaat bij de kijker
  • Inspireer: laat zien waarin je uitblinkt, wat jouw unieke vaardigheden zijn.

ZZP video maken: tot slot

Als je iets doet, doe het dan goed: dit zou het motto moeten zijn van elke ZZP-er. Aan de hand van bovenstaande inzichten en tips moet het mogelijk zijn jezelf goed op beeld te presenteren. Wil je 1 enkele video opnemen, dan kan een bedrijfsfilm laten maken door een professioneel videobedrijf een slim idee zijn.