Spring naar de content

‘De energiesector nationaliseren? Dat gaat niet werken’

De energietransitie zal de energierekening de komende jaren flink doen stijgen. Tijd om de liberalisering van de energiemarkt terug te draaien? Een slecht idee, vindt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland. Zij pleit voor een fonds voor investeringen in de energie-infrastructuur, betaald uit de algemene middelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

De thermostaat op vijftien graden, koken op inductie, korter douchen, eerder naar bed: in 2022 haalden we alles uit de kast om te besparen op de energierekening. Met reden: de Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende economische sancties dreven de energieprijzen flink op. De gasprijs steeg in een jaar tijd zelfs met een factor tien. De prijs van elektriciteit, die is gekoppeld aan de gasprijs, ging mee omhoog. Voor een gemiddeld huishouden betekende dit een fikse stijging van de energielasten. Als er niets zou gebeuren, zouden ten minste één miljoen huishoudens in de financiële problemen komen, waarschuwden onder meer het CBS, TNO en De Nederlandsche Bank (DNB).

Het kabinet en de politiek troffen maatregelen. De energiebelasting en de btw gingen omlaag, er kwam een energietoeslag, een eenmalige korting en een prijsplafond, een maximumprijs voor stroom en gas. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap