Oud-bankier op de barricade
Geld speelt een veel te grote rol in de samenleving. Daarom wordt ons bestaan steeds onmenselijker. Econoom en oud-bankier Ad Broere schrijft sinds vijftien jaar boeken over het gevaar van de mammon. ‘Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.’
De boodschap van econoom Ad Broere is door de jaren heen onveranderd gebleven: ons geldstelsel komt slechts een kleine groep ten goede, de meeste mensen hebben er alleen maar last van. De cijfers lijken dat beeld te bevestigen. De vijf rijkste mannen ter wereld zagen in vier jaar tijd hun vermogen meer dan verdubbelen tot bijna 794 miljard euro, zo maakte Oxfam Novib in januari bekend. In dezelfde tijdspanne werden 4,8 miljard wereldbewoners armer en armer.
De enige manier om, in zijn ogen, een rechtvaardiger samenleving te krijgen is de mens centraal te stellen. Niet voor niets is Broeres laatste boek getiteld: Geld in de bijrol – Op weg naar een menswaardige samenleving. Broere (75), zelf oud-bankier,vindt dat ons bancaire stelsel ingrijpend op de schop moet. Sinds 2009 schrijft hij er boeken over. Vanuit het Utrechtse café De Rechtbank blikken we met de Drentenaar en columnist voor Follow the Money terug op vijftien jaar strijd tegen de mammon.
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap