Spring naar de content
bron: arthur van amerongen

Hommage aan José Rentes de Carvalho, de grootste (nog levende) schrijver van Nederland en Portugal

Arthur van Amerongen toog samen met Komrij-biograaf Arie Pos naar Mogadouro, waar een levensgroot standbeeld van de 94-jarige schrijver José Rentes de Carvalho werd onthuld. Het werd een gedenkwaardige trip.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Het is een flinke rit van de quinta van Arie Pos in Cete naar Mogadouro in de meest afgelegen en woeste streek van Portugal: Trás-os-Montes. Dat laatste betekent Over de Bergen en zo heet niet geheel toevallig een roman van Gerrit Komrij. Hij en Charles Hofman woonden in het gehucht Alvites in Trás-os-Montes en Gerrit schreef daar prachtige brieven over. Wouter Post interviewde Komrij-biograaf Pos recentelijk uitgebreid voor De Nieuwe Wereld en daar moet u absoluut naar kijken! 

https://www.youtube.com/watch?v=uSIJyR9qiL8

Enfin. Het is een schitterende rit langs de Douro naar Mogadouro en daar zou het cultuurhuis de naam gaan dragen van onze vriend José Rentes de Carvalho en er ging een levensgroot standbeeld van hem onthuld worden bij de ingang van de casa da cultura. Ik kan u reeds verklappen dat het standbeeld een stuk beter uit de verf is gekomen die van Zé’s landgenoot Ronaldo, of die van André Hazes en die van Wim Kan en Corry Vonk.  

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.