Spring naar de content

Belegt u in onroerend goed? Onmiddellijk uitstappen

In mijn omgeving ken ik een belegger in commercieel onroerend goed die in mijn woonplaats halve straten bezit, kantoren en winkels. Het spul is méér dan 100 miljoen euro waard. Hoewel, dat was zo. Wat het nu waard is weet niemand. Da’s lastig voor hem maar ook vooral voor zijn bank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Want hij is al geruime tijd geleden gestopt met aflossen, de rente gaat nog net maar niemand weet voor hoe lang, ook bij hem neemt de leegstand toe. Normaal begint de bank met het sturen van dwingende brieven als je je aflossing niet betaalt. Daarna volgen stevige gesprekken. En als dat niet helpt kan de bank z’n spullen verkopen en is zijn vermogen – en vaak méér dan dat – verdwenen. Voor je het weet ben je ridder te voet.

Tegenwoordig werkt het niet meer zo, hij mag nog steeds op de koffie komen en wordt met alle egards ontvangen. Want het lot van de bank ligt eerder in zíjn handen.

De banken – in zijn geval is Van Lanschot een grote kredietverlener – gaan zeker niets gedwongen verkopen, dat zou tot enorme verliezen leiden die ze er niet ook nog bij kunnen hebben. Recent werd er in Nederland een grote portefeuille van commercieel onroerend goed openbaar verkocht, dat leverde op de toch al neerwaarts bijgestelde boekwaarde nog eens een verlies van 40% op. De schrik zit er nu goed in.

Nu denkt u misschien dat 100 miljoen euro een hoop geld is. Toch is dit voorbeeld een micro-weergave van wat er op dit moment op macro-niveau aan de hand is.

Het is moeilijk om voortdurend alle rampen die zich opstapelen in de gaten te houden. Met dat Europese gedoe zouden we zomaar het onroerend goed kunnen vergeten. En dan bedoel ik niet eens het huis waarin u woont.

De afgelopen maanden hebben tienduizenden Nederlandse beleggers in commercieel onroerend goed hardere klappen gekregen dan ze ooit voor mogelijk hielden. Ze belegden direct – bijvoorbeeld via een CV – of indirect, door het kopen van aandelen in vastgoedfondsen of obligaties.

Bij Uni-Invest, een bekend beleggingsfonds, is er inmiddels meer dan 200 miljoen euro van beleggers weg. Beleggers in Homburg-obligaties hebben ruim 400 miljoen tegoed, het is de vraag of ze er nog iets van terug zien: de Homburg-ondernemingen verkeren in surséance, doorgaans het voorportaal van een faillissement.

Volgens Moody’s wordt op dit moment in Europa nog maar 21% van de vastgoedleningen op tijd afgelost. In 2012 moet voor 15 miljard euro worden afgelost en in 2013 voor 23 miljard. In Nederland gaat het in 2012 om 4,4 miljard.

Als het nu al niet lukt, hoe zou het dan straks moeten lukken? Er gaan zeer rake klappen vallen, bij de banken. Maar eerst bij u. Want uw geld komt in de schuldrangschikking na dat van de banken.

Dus, pak uw spullen. Of wat er nog van over is.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.