Politiek Margarita en De Roy
116 seconden leestijd

Advocaat Margarita krijgt tik op de vingers

Germ Kemper, de advocaat van prinses Margarita, heeft niet zorgvuldig gehandeld toen hij in 2010 een interview aan weekblad Story gaf. Dat zegt de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten.

De zaak kwam in november 2010 aan het rollen toen Kemper, tevens Amsterdams Deken van de Orde van Advocaten, een interview gaf aan Story. Kemper beweerde in het roddelblad dat de opmerking van prinses Margarita over collectieve belastingaangifte van de Oranje’s op een misverstand berustte.

HP/De Tijd achterhaalde destijds dat prinses Margarita tijdens de alimentatiezaak tussen haar en Edwin de Roy van Zuydewijn had gelogen over de ‘collectieve belastingaangifte’ van de Oranjes. Die publicatie leidde tot Kamervragen. Uiteindelijk moest staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) helderheid verschaffen: de Oranjes doen helemaal niet collectief aangifte.

Kemper deed zijn uitspraken uit hoofde van zijn functie als Deken zonder te zeggen dat hij advocaat is van prinses Margarita. Kemper zei dat Story dat wist, het blad ontkende dat echter. Edwin de Roy van Zuydewijn had er genoeg van en diende een klacht in tegen Kemper.

Bijna anderhalf jaar later heeft de Raad van Discipline eindelijk uitspraak gedaan over het handelen van Kemper. “De raad is van oordeel dat wanneer de deken in een andere hoedanigheid optreedt dan die van deken hij grote zorgvuldigheid dient te betrachten bij het kenbaar maken van de hoedanigheid waarin hij optreedt. (-) De raad is er niet van overtuigd dat deze zorgvuldigheid in het onderhavige geval toereikend in acht is genomen, maar is van oordeel dat niet is gebleken dat verweerder door de gedane uitlatingen in het bewuste artikel misbruik heeft gemaakt van zijn positie als deken en/of daarmee heeft bijgedragen aan een negatieve beeldvorming in de media rond de persoon van klager. Geoordeeld wordt dat van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen niet is gebleken.”

‘Fout, maar niet ernstig’ parafraseren wij de Raad. ‘De Deken komt goed weg,’ schrijft het Nederlands Juridisch Dagblad. De Roy van Zuydewijn gaat in beroep tegen de uitspraak, laat een woordvoerder weten.


baspaternotte

Bas Paternotte (1976) werkte na zijn studie Journalistiek in Utrecht als parlementair verslaggever voor verschillende media in Den Haag. Daarnaast is hij commentator voor onder meer BNR Nieuwsradio en Geenstijl. Hij schrijft sinds februari 2009 freelance voor HP/De Tijd en de website en was samensteller van de rubriek Haagse Post.

Lees ook
 • Elizabeth

  Ik begin heel erg genoeg te krijgen van Margarita. Heel gemakkelijk om je achter anderen te verschuilen.
  Ik zou bijna tegen Van Zuydewijn zeggen: succes.
  Advocaten die zich inlaten met roddelbladen; tja, heel bedenkelijk.

 • Jhon

  De (te) ruime beleidsvrijheid van advocaten en hun persoonlijkheidsstoornis gesteund door de Raad en het Hof van Discipline Een aantal van de inmiddels 15000 advocaten vertonen als gevolg van incompetentie ernstig psychopathisch gedrag.

  Deze sterk ontwikkelde chronische persoonlijkheidsstoornis (As II van de DSM-IV), die veelal gepaard gaat met een NPD (Narcissistic Personality Disorder) veroorzaakt bij het rechtzoekend publiek juridische letselschade, waar advocaten via het tuchtrecht op aangesproken moeten kunnen worden.
  In de loop der jaren is duidelijk geworden dat commerciële advocaten de toegang tot de rechter versperren, zinloze en dure procedures aanhangig maken, de rechter niet of niet juist informeren, fouten maken en werk van slechte kwaliteit afleveren, waarvoor zij niet of nauwelijks civielrechtelijk, tuchtrechterlijk laat staan strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Advocaten, georganiseerd onder de Nederlandse Orde van advocaten, de raad van discipline en het hof van discipline, maken zich schuldig aan gelegaliseerde misdaad. Discipline rechters maken zich door klachten ongegrond te verklaren schuldig aan onrechtmatige rechtspraak en onrechtmatig rechterlijk handelen; de rechter als dictator?

  http://www.youtube.com/watch?v=jvMre6zcTLE
  http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/advocaat-eric-kuijpers-alias-karel-van-der-linden/8/
  http://www.sdnl.nl/quote-500.htm

Meer artikelen