Spring naar de content
bron: anp

De Nederlandse regering vindt hulp aan gewonde en stervende Palestijnen ongepast

Nederland heeft zich vrijdag onthouden van de stemming over de VN-resolutie over een humanitair staakt-het-vuren omdat Israël het recht moet behouden om zich te verdedigen tegen terrorisme. Nederland was aanvankelijk zelfs van zins om tegen de resolutie te stemmen, maar bond in na een dreigement van Jordanië. 'De onthutsende Nederlandse onthouding was een pragmatische concessie aan een nog hartvochtiger standpunt', schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

De avond is vroeg gevallen in Genua. Ondanks de dappere pogingen die de herfstzon na het middaguur ondernam om glans te geven aan de dag van Allerheiligen, overwon de kille duisternis, die een sluier van motregen drapeert over de illusies die we nog zouden kunnen koesteren. Er trekt een protestmars over Via San Lorenzo aan de kathedraal voorbij in de richting van de haven. Palestijnse vlaggen wapperen in de avondwind. Leuzen voor een vrij Palestina worden gescandeerd. De woede weergalmt tussen de eeuwenoude palazzi. Het is niet voor het eerst dat ik in Genua een manifestatie die de Palestijnen wil steunen onder mijn balkons voorbij zie trekken. Iedere keer is opkomst groter. Ze zijn met velen vandaag, zovelen, alsof de dood de schimmen uit de onderwereld heeft vrijgelaten. Een grote politiebus vol parate ME’ers volgt hen dreigend. 

De leuze voor een vrij Palestina wordt niet geografisch gespecificeerd. Niemand scandeert erbij dat deze wens wat hem of haar betreft geldt voor het gebied tussen de rivier en de zee, maar er wordt in het Italiaans gescandeerd en in het Italiaans rijmt dat niet zo mooi als in het Engels. In Nederland is het verboden om dat te zeggen, omdat die leus het bestaansrecht van Israël zou ontkennen. Maar het verbieden van die leus ontkent het bestaansrecht van Palestina. Dat het land van de Palestijnen inmiddels door Israël is bezet en door Israël Israël wordt genoemd, is nu juist precies de kern van het probleem, maar het is niet toegestaan om dat probleem te onderkennen. Je mag wel voor een vrij Palestina pleiten als het maar een abstractie blijft, een Wolkenkoekoeksland, de droom van een soevereine staat op de maan, ver weg van de Palestijnse olijfboomgaarden die thans Israël heten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap