Spring naar de content

Waarom Godzilla in Japan geen volle zalen zal trekken

Terwijl de bioscopen in Amerika en Europa volstromen met filmliefhebbers van spektakel, een nieuwe Gareth Edwards remake van Godzilla, wordt er in Japan dankzij de Godzillafilm nog eens stilgestaan bij de kernramp van Fukushima in 2011.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Godzilla is een reusachtig, afschrikwekkend en allesvernietigend monster dat een radioactieve adem heeft. Met de film is het monster voor het eerst sinds 2004 weer terug op het televisiescherm. In Nederland wordt de Amerikaanse film wisselend ontvangen. In Japan worden ze echter, los van de kwaliteit, op dit moment sowieso niet blij van een Godzillafilm. Bijna alles aan het filmkarakter doet de Japanners denken aan Fukushima, de ergste kernramp sinds Tsjernobyl. Een tsunami die voortkwam uit een zeebeving veroorzaakte een ramp doordat de temperatuur wegens de stroomstoringen en defecte noodgeneratoren in drie reactoren zo hoog opliep dat er kernsmelting ontstond, met explosies en straling als gevolg.

De eerste Japanse versie van de film over Godzilla in 1954, toen hij nog een echt angstaanjagend beest was, was in eerste instantie bedoeld als een metafoor voor de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog, schrijft Reuters. Het beest kon in de film van 1954 zelfs atoomstralen schieten en atoomenergie opwekken. Vooral de originele Japanse versie staat bij filmliefhebbers hoog aangeschreven, de Amerikaanse en Europeaanse remakes worden meestal bespot. Tijd voor een nieuwe Japanse versie zou je zeggen, maar geen enkele regisseur zou volgens Japanse hoogleraren literatuur en film momenteel zijn vingers durven branden aan Godzilla.

‘Godzilla put zijn kracht uit nucleaire energie en hij spuwt overal radiatie. Als hij op de Japanse televisie verschijnt, zouden veel mensen direct aan Fukushima terugdenken. Met name ten noorden van Tokio is Fukushima ook 3 jaar later nog een moeilijk onderwerp. 20.000 mensen overleden uiteindelijk aan de ramp en zo’n 160.000 mensen moesten verhuizen. De originele film over Godzilla verscheen zo’n 9 jaar na de atoombommen van de Tweede Wereldoorlog. Met symboliek werd aangetoond dat er weliswaar grote angst is voor atoomenergie, maar dat het ook op een vreedzame manier kan worden ingezet.

De in Amerika opnieuw tot leven gebrachte Godzilla gaat volgens filmcriciti in Japan dan ook geen volle zalen trekken. Het is wachten op een Japanse versie, maar daar is het land op dit moment nog niet aan toe. ‘Godzilla laat ons zien dat we naar ons duistere verleden terug moeten en het dan moeten accepteren. We moeten ons zelf dingen gaan afvragen, we zullen nog een tijdje mee moeten wachten, zeker na Fukushima.’, aldus professor Toshio Takahashi van de Waseda universiteit in Tokio.

Onderwerpen