Spring naar de content

Verdeelde PvdA-fractie Eerste Kamer houdt inperking vrije artsenkeuze tegen

Patiënten kunnen voorlopig zelf blijven kiezen naar welke specialist zij gaan. De Eerste Kamer heeft vanmiddag namelijk onverwacht een streep gezet door het voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid om de vrije artsenkeuze in te perken. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich tegen het plan,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Vorige week vergaderde de Eerste Kamer nog over de zorgwet van minister Schippers en werd er in de hal van de senaat zelfs een petitie aangeboden aan Senatoren, tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. De wet gaf zorgverzekeraars de mogelijkheid om goede zorg goedkoper in te kopen en zou alleen behandelingen vergoeden van artsen met wie een contract afgesloten was. Volgens het kabinet zou de zorg in ons land daarmee verbeterd worden, zonder dat de kosten zouden stijgen.

kamer640

De verwachting was dat het slechts een formaliteit voor Schippers was om de wet door de Eerste Kamer te loodsen, maar in de loop van de dag begon het er toch op te lijken dat het plan misschien wel eens afgeschoten kon gaan worden. De PvdA wilde voor de stemming toch meer informatie over het onderwerp hebben, om zo een betere beslissing te kunnen nemen.

De uitleg van ministers Schippers en Asscher bleek niet voldoende. Doordat drie senatoren van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer uiteindelijk tegenstemden, was er geen meerderheid voor het plan. Het gaat om Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en oud-minister Guusje ter Horst.

Het sneuvelen van het wetsvoorstel komt als een verrassing, want het was een van de pijlers van het zorgakkoord. De VVD stond al achter het plan, maar regeringspartij PvdA was nog niet volledig overtuigd. Met steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP had een meerderheid bereikt kunnen worden, maar de PvdA haakte uiteindelijk dus toch af.

Minister Schippers wilde niet reageren op de onverwachte stemuitslag. Ze vertrok gelijk naar het torentje van premier Mark Rutte voor overleg. PvdA-senator Guusje ter Horst gaf aan om inhoudelijke redenen tegen het wetsvoorstel over de vrije artsenkeuze te hebben gestemd. Dat was volgens haar een moeilijke afweging, zei ze in een toelichting. “Een senator die tegen het eigen geweten instemt om politieke druk, is geen knip voor de neus waard.” Ter Horst voelt zich dan ook niet verantwoordelijk voor de politieke gevolgen nu het plan is gesneuveld.