Spring naar de content
bron: anp

Bestaan er rechtvaardige oorlogen?

Zit oorlog voeren in de mens of is het aangeleerd? En kan een oorlog rechtvaardig zijn? Aan het einde van een jaar met zoveel bloedige conflicten dringen die vragen zich op. ‘Oorlog voeren is de meest irrationele activiteit van de mens, maar hij probeert hem altijd met de meest rationele argumenten te rechtvaardigen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

Houdt het dan nooit op? Blijven mensen elkaar tot in eeuwigheid bestoken met bommen en granaten? Is oorlog voeren iets dat gewoonweg in de mens zit en waartegen niets valt te doen? Aan het einde van een jaar waarin de wereld in brand leek te staan, dringen deze vragen zich op. 

“Oorlog voeren is de meest irrationele activiteit van de mens,” zegt militair historicus Christ Klep. “Want wat heb je nou aan doodgaan? Wat heb je aan verregaande verwoesting? We hebben veel meer te winnen bij vriendelijkheid en samenwerking. Oorlog is dus een heel irrationele activiteit, maar de mens probeert hem altijd met de meest rationele argumenten te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld met het argument dat de wereld er beter van zou worden. Je gaat verschrikkelijk sterven, maar het is wel voor het goede doel. Absurd.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap