Spring naar de content

Infographic: tragische ebola-cijfers in kaart

Bijna is het zover: Afrika ebola-vrij. Liberia hoopt zichzelf als laatste land – na twee eerdere virusvrije verklaringen in mei en september vorig jaar – in januari dan écht ebola-vrij te verklaren. Hoog tijd om de balans op te maken, moet men bij The Economist hebben gedacht. Het medium bracht de tragische cijfers van het aantal (dodelijke) slachtoffers en geïnfecteerden in kaart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Het is december 2013 als ebola uitbreekt in een dorpje in Guinee. Niemand ter wereld kijkt op dat moment op of om naar Guinee. Eerdere uitbraken (1976, 2007) werden redelijk rap ingedamd. Enkele maanden later wordt dan toch groot alarm geslagen. Meer dan duizend mensen zijn inmiddels omgekomen, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de uitbraak ‘een bedreiging van de internationale gezondheid’.

Ebola-pakken
Een jaar later zijn er zelfs heuse ‘ebola-pakken’ in Nederland te koop. Wachttijd: vier maanden. Ondertussen maakt het virus voornamelijk (dodelijke) slachtoffers aan inwoners van Guinee, Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Congo. Enkele tragische gevolgen van ebola: in Guinee werden 6.200 kinderen wees, en over de hele wereld raakten ruim 28.000 mensen besmet, waarvan er ruim 11000 omkwamen. In Sierra Leone raakten de meeste mensen besmet (ruim 14.000), in Liberia sloeg de ziekte het dodelijkst toe: meer dan 4.800 mensen kwamen om.

20160102_wom999
Bron: The Economist

Onderwerpen