Spring naar de content
bron: anp

Kan Europa sexy worden?

De Europese Unie wil, gezien de geopolitieke situatie, in toenemende mate als één blok opereren. Maar wie gaat daar kritisch verslag van doen? Heeft de EU er profijt van dat Brussel voor veel media nog altijd bijzaak is? Of zit dat de volwassenwording van de Unie juist in de weg? ‘Nederlanders vinden een volwassen debat over de EU blijkbaar eng.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

De Europese Unie is misschien wel de belangrijkste en invloedrijkste politieke arena van heel Europa. Er is in korte tijd miljardensteun bijeengebracht om Oekraïne van wapensteun te voorzien; er woedt een felle strijd met Silicon Valley om sociale media binnen democratische grenzen te laten opereren; er is een Green Deal tegen klimaatverandering tot stand gekomen; er staan nieuwe landen te trappelen om tot de EU toe te treden; en er worden plannen gesmeed voor solide buitengrenzen en de digitale euro. 

Toch besteedt de Nederlandse pers niet uitgebreid aandacht aan deze essentiële kwesties, die zowel onze persoonlijke als collectieve vrijheid en veiligheid raken. “In Duitsland zijn honderden journalisten met Europa bezig,” rekent Bert van Slooten voor. Hij is hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe, een site en nieuwsbrief met ‘onafhankelijk nieuws over Europa’. “Als ik voor Nederland dezelfde rekensom maak, kom ik zelfs met een welwillende inschatting niet verder dan zo’n twintig journalisten.” Buitengewoon karig, vindt hijzelf ook. “Het was ooit meer. Het aantal Nederlandse journalisten in Brussel is de laatste jaren gedaald.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap