Spring naar de content

Hoe Noord-Korea zich in 48 uur verder afzet tegen de rest van de wereld

Noord-Korea liet de afgelopen 48 uur op gedecideerde wijze zien niet gediend te zijn van de vriendschappelijke verhouding tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Een daadwerkelijk militair conflict is nog ver te zoeken, maar de politieke machten dienen wel op hun hoede te zijn voor de gevolgen van een mogelijke wapenwedloop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Noord-Korea vuurde dinsdag vier ballistische raketten af in de richting van Japan. Eén van de projectielen kwam volgens de Japanse minister van Defensie 300 kilometer van de Japanse kust terecht. Japanse premier Shinzo Abe sprak in reactie op de raketten van ‘een nieuwe fase in de bedreiging’ van de kant van Noord-Korea.

Met het afvuren van de ballistische raketten uitte Noord-Korea haar ongenoegen over de intieme militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten: op dezelfde dag begon, ondanks waarschuwingen van China, de bouw van een Amerikaans raketschild in Zuid-Korea. Daarnaast wordt Foal Eagle, de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea, als boosdoener gezien. Volgens woordvoerder van het Pentagon Jeff Davis zijn de oefeningen een duidelijke manier om te laten zien hoe toegewijd Amerika is aan de samenwerking met Zuid-Korea en om Zuid-Korea klaar te stomen voor mogelijke agressiviteit uit het noorden.

China

De militaire wedren zorgt ervoor dat de regio een chaotische puinhoop is geworden. En China is het zat: tijdens een persbijeenkomst riep de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de landen tot de orde. Noord-Korea moet stoppen met de nucleaire testen en raketlanceringen, de VS en Zuid-Korea moeten stoppen met hun gezamelijke militaire activiteit die spanningen in de regio veroorzaken. Yi vergeleek de botsende landen met twee versnellende treinen die op elkaar af komen en niet voor elkaar willen wijken.

De provocaties tussen Noord-Korea en de VS zijn natuurlijk niets nieuws, maar dat de situatie in zo’n kort tijdsbestek escaleert is zorgwekkend. De Noord-Koreaanse staatsmedia stelde in een rapport dat de militaire basis die de opdracht kreeg om de raketten af te vuren als de taak opgegeven werd om ‘de raketten op de militaire basis van de VS te richten’ en dat Kim Jung-un ‘bewonderend de sporen van de ballistische raketten volgde’. Momenteel zijn ongeveer 54.000 Amerikaanse troepen gestationeerd op Japan.

Door de waarschuwing van de regionale waakhond China zullen de gemoederen tot bedaren komen. Al is het wel duidelijk dat geen van de partijen terugdeinst voor elkaar. Daarvoor zijn er te veel politieke haantjes in de arena en op dit moment is Noord-Korea de agressiefste.

Onderwerpen