Spring naar de content
bron: ANP

De lente brengt ons rokjes en seksisme

De eerste warme stralen zon zorgen traditiegetrouw voor de bekende rokjesdag. Het ging vandaag in ieder geval over het kledingstuk, of het nu de officiële of officieuze rokjesdag is of niet.  Tot tweemaal toe is er commotie over de lapjes stof. Beide discussies pakten seksisme aan. De één wellicht succesvoller dan de ander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Crabbendam
De gewraakte voorpagina van de Daily Mail.

Op de voorpagina van het Britse tabloid Daily Mail stond gisteren: ‘Never mind Brexit, who won Legs-it?’ met een foto van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon en Britse premier Theresa May, beide zittend in een stoel en beide gehuld in rok, erbij.

Mooiste benen

De twee machtige vrouwen spraken over het bestaan en de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Journalisten van de Mail, één van de grootste dagbladen van Engeland, vroegen zich af welke van de bewindvoerders de mooiste benen had.

De kledingkeuze van de vrouw is vaker onderwerp van het gesprek, maar dat het volledig afwijkt van het werkelijk debat is zeer pijnlijk. De krant ontving direct veel kritiek. De kop was seksistisch, ouderwets en vernederend. De leider van de Labour partij reageerde via Twitter en liet weten dat de jaren vijftig belde ‘hun krantenkop terugwilden’.

Rokjesdag

Op eigen bodem was er een kleiner vuurtje over het rokje. Normaliter buigen wij ons jaarlijks eerder over de exacte datum van Rokjesdag, maar deze keer werd de dag getoetst aan de mate van seksisme. De Rokjesdag is ooit begonnen als een onschuldige en literaire ode aan de dag waarop vrouwen, onaangekondigd, ineens korte rokjes dragen met daaronder blote benen. Hierbij benadrukte wijlen Martin Bril – geestesvader en liefhebber van de dag –dat met name ‘de toverslag’ deze dag zo uniek maakt. Er wordt niks van tevoren voorspeld of aangekondigd.

Het is schijnbaar een collectief voorgevoel. Niks geen afspraken, beloftes of verplichtingen over het dragen van een, naar mijn mening, onhandig ding. Maar volgens Bril is het een mooie feestdag. En aangezien het de laatste jaren nogal een trend is om elke feestdag te bekritiseren, is de #Stoprokjesdag in het leven geroepen. De Stop Rokjesdag-pagina geeft als info: ‘Vrouwen zijn geen homp vlees geboren om mannen te behagen. Stop seksisme! Stop rokjesdag!’.

De juiste methode

Feit is dat seksisme bestreden dient te worden. De twijfel ligt echter, zoals zoveel misstanden, bij de methode. In Engeland dient de aandacht rondom de rok volledig onbesproken gelaten te worden en de aandacht uit te gaan naar de woorden van de politici. In Nederland is het dragen van de rok, volgens de activisten, een zonde op zichzelf.

De tweeledig commotie laat duidelijk zijn hoe en vooral wanneer seksisme efficiënt bestreden moet worden. De haat rondom rokjesdag van de Twitteractivisten is ongegrond en naar een belediging naar wijlen Martin Bril zelf. Het aanpakken van de Daily Mail is noodzakelijk en krijgt terecht bijval vanuit alle hoeken.

Onderwerpen