Kajsa Ollongren: ‘Minister? Ik? Dat is totáál niet aan de orde’

Of de coalitieonderhandelingen slagen, is nog onzeker, maar de kans lijkt groot dat D66 op het pluche belandt. Dan zou partijprominent Kajsa Ollongren (50) weleens minister kunnen worden. Haar naam zingt al rond sinds haar aantreden als wethouder en loco-burgemeester in Amsterdam. Wie is deze D66-coryfee?

Kasja Ollongren
Beeld: Paul Tolenaar

Vreselijk toch? De aanblik van die onderhandelende mannen in Den Haag, week in, week uit, telkens weer in van diezelfde overhemden en identieke pakken – allemaal blauw dit keer. “Om zich te onderscheiden trok Alexander nota bene een grijs pak aan.” Op een terras nabij het stadhuis maakt de Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren zich vanachter een hippe Ray-Ban-zonnebril vrolijk over de outfits van de partijleiders. Maar dat de onderhandelaars louter mannen zijn, is natuurlijk betreurenswaardig.

Spel

“Ik heb de afgelopen weken vaak aan een uitspraak van Christine Lagarde gedacht. ‘Wat als Lehman Brothers Lehman Sisters zou hebben geheten?’ Dan was die financiële crisis er niet geweest, constateerde Lagarde. Dat is wat overdreven, maar ik ben inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat mannen en vrouwen echt verschillend zijn, waardoor diversiteit op de werkvloer en gemengde teams gegarandeerd een andere dynamiek en andere inzichten opleveren.”

Vrouwen denken minder aan zichzelf en meer aan het doel, is haar ervaring. “Mannen hebben grotere ego’s. Dat kan functioneel zijn, maar het kan ze ook in de weg zitten. Je moet wel nog over je eigen schaduw heen kunnen stappen als je een gezamenlijk doel wilt bereiken. Vrouwen zijn pragmatischer en minder geïnteresseerd in het strategische spel zoals dat in de formatie wordt gespeeld.”

Haar handen gaan ervan jeuken, Ollongren kent het spel.

Foto: Paul Tolenaar

Astrid Theunissen