Spring naar de content
bron: paul tolenaar

Sacha Bronwasser: ‘Intuïtie is géén zweverig woord’

Na een carrière als kunstcriticus, curator en spreker, koos Sacha Bronwasser (55) plotseling voor het schrijverschap. Haar tweede roman Luister is inmiddels een vol jaar lang een bestseller, en gaat binnenkort ook de wereld over. Een gesprek over durf, keuzes, literaire voorbeelden en stijl. ‘Ik wil óók graag gelezen worden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

“Het is volledig uit de hand gelopen.” Verbouwereerd is het woord niet, nu ze al een jaar lang ondervindt wat het is om een bestseller op je naam te hebben, maar plezierig verbaasd is Sacha Bronwasser (55) nog steeds, tot aan de rand van ongeloof. Terwijl de hele literaire wereld, en met name afdeling fictie, kermt en kreunt onder kaalslag en krimp, is er aldoor die ene roman die de crisis weerstaat en demonstreert dat kwaliteit en het grote publiek elkaar ook heden ten dage nog kunnen vinden. 

Ze legt een exemplaar van Luister met op het omslag die twee gele Parijse metrokaartjes op tafel, in de lounge van hotel De L’Europe in Amsterdam waar we hebben afgesproken. Het staat er echt, voorin: eenentwintigste druk. Hoeveel exemplaren zijn dat? “Zestigduizend. In april komt de Noorse vertaling, de Duitse volgt later dit jaar, en de Engelse – bij Viking Press, de Europese tak van Penguin – waarschijnlijk begin 2025, wat weer andere gevolgen kan hebben. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap