Spring naar de content

Pleidooi voor de aardigheid

Hij maakte een pelgrimstocht, gaf in een vlaag van naastenliefde zijn bijbel weg en is overtuigd van het belang van het christendom voor de verzorgingsstaat. Het geloof volgens Herman Vuijsje. 'God is niet dood, hij is met pensioen gegaan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Bukman

‘Van God los, en wat nu?' luidde de titel van zijn kerstbijdrage aan Avenue. Het ging over het christendom, paus Johannes Paulus II werd geciteerd, evenals een hoogleraar sacramententheologie, en het was opvallend positief van toon. „Kerken behoren tegenwoordig tot de weinige instellingen die zich bezighouden met de vraag hoe het eigenlijk zou moeten," schreef hij. En wat hem aansprak in kerkdiensten was de „vertrouwdheid en gezamenlijkheid. De aanblik van mensen die, waar iedereen bij is, een zeker verantwoordelijkheidsbesef vertolken; een rituele en openbare bevestiging van geloof in bepaalde waarden." 

In Trouw deed hij het een maand later nog eens dunnetjes over. “Is voor kerk en godsdienst nog een rol weggelegd in een steeds ‘hardere’ en steeds individualistischer samenleving?”, vroeg hij zich af in een beschouwing over de toenemende ontkerkelijking en het belang van rituelen. Het antwoord luidde bevestigend. “Het religieuze is niet dood; het leeft", was zijn conclusie. „Maar het is persoonlijk geworden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap