Spring naar de content
bron: anp

De studiejaren van Freddy Heineken: ‘Ze vroegen me om niet meer terug te komen’

Freddy Heineken: 'Mijn persoonlijke uitgangspunt is dat je elke avond eigenlijk een beetje slimmer moet zijn dan je die ochtend opstond, en daaraan heb ik me mijn hele leven proberen te houden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annejet van der Zijl

“Ik was geen superstudent. Sterker nog, ik was nauwelijks een student. Ik kwam in 1942 van de HBS, en om te kunnen studeren moest je eerst twee jaar in Duitsland gaan werken: Arbeitsdienst. Hetgeen ik dus niet heb gedaan. In '46 ging ik naar Amerika, waar ik een opleiding kreeg als Heineken-vertegenwoordiger in New York City. Toen heb ik me ingeschreven bij de avondopleiding Business and Administration van Columbia University. 

"Dat was geen groot succes. Ik zwierf dag-in, dag-uit door de straten om bier te verkopen; woonde in een vrij gammel hotel en dan 's avonds nog dat hele eind met de metro naar de universiteit — dat was haast niet te combineren met overdag bierdrinken. En dan was er het taalverschil: ik moest tijdens colleges een dictaat opnemen, en dan wist ik soms niet zo snel hoe ik een woord moest spellen en dan was ik de draad weer kwijt. Ik vond iemand die het wel voor me wilde doen, maar toen was er dus helemaal geen reden om nog naar college te gaan. Na een week of acht hebben ze me gevraagd om niet meer terug te komen, wegens 'non-attendance. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap