Spring naar de content

Mannen van eer: de opkomst van Ridouan Taghi

In aanloop naar de uitspraak in het Marengo-proces schetst antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder, auteur van het boek De Zaak Ridouan T., in een vierdelige serie de opkomst van de maffia in Nederland. Deze week het laatste deel over de maffianisering van Nederland. 'De drugseconomie dringt steeds dieper door in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. Steeds meer Nederlanders worden geconfronteerd met de gevolgen daarvan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Werdmölder

Volgens de Italiaanse maffiaspecialist Roberto Saviano is de maffia een hiërarchische, centraal aangestuurde en gecontroleerde organisatie. Het hoogste orgaan is de koepel, het bestuur van het criminele genootschap. Deze organisatie van sterke en criminele mannen, waarvan het bestaan lange tijd door de direct betrokkenen werd ontkend, blijkt een uiterst geheimzinnig en tot voor kort ongrijpbaar fenomeen. De maffia heeft grote invloed op het publieke leven, in het bijzonder op de politiek, de politie en de magistratuur. Hun invloed op de rechterlijke macht loopt vaak via contacten binnen de vrijmetselaarij. Lange tijd waren maffiosi de rijkste mannen op Sicilië, rond Napels en in Calabrië (de provincie in de voet van Italië). Ze konden zelfs ministers hun wil opleggen. Maffiosi hebben zich altijd verheven gevoeld boven politici. In hun ogen zijn politici mensen zonder principes oftewel mannen zonder eer. De macht van de Italiaanse maffia, oftewel La Piovra (De Octopus), reikt tot in de cel.

Antropologen hebben in het verleden ruim aandacht besteed aan machtige, sterke leiders. Deze zogenoemde ‘transactionalisten’, onder wie de Noorse antropoloog Frederick Barth, de Engelsman F.G. Bailey en de Britse Nederlander Jeremy Boissevain bestudeerden hoe deze mannen aan de macht zijn gekomen, wie hun vrienden zijn en hoe zij een schaar van volgelingen bijeenbrachten om hun belangen te verdedigen. De rode draad in hun werk is dat het sociale leven het best bestudeerd kan worden door alle aandacht te richten op de handel en wandel van machtige en invloedrijke personen. Ook hoe deze leiders op grond van rationele en niet-rationele overwegingen hun macht, door allerlei tactieken en machinaties, hebben weten te bestendigen. In deze studies ging het vaak om pioniers, zeer rijke boeren, zakenlieden, invloedrijke politici, sjamanen (een soort medicijnmannen) of hogepriesters. Onder hen bevonden zich ook self-made ondernemers, dominerende giganten met bijzondere, creatieve eigenschappen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap