Spring naar de content

Brieven

De redactie verwelkomt ingezonden brieven, maar behoudt zich het recht voor (te) lange brieven in te korten. Vermeld altijd uw adres, ook wanneer u per e-mail verzendt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het paleis van Joop

Als ex-inwoner van Baarn heb ik met meer dan normale interesse het artikel gelezen waarin verslag wordt gedaan van het nieuwe onderkomen van Joop van den Ende (HP/De Tijd, 9 juli). Ik kan mij zeker iets voorstellen van de schrik die veel inwoners vanBaarn moeten hebben gehad, toen eenmaal ‘het doek was gevallen’ van de groot uitgevallen villa. Het bijzondere karakter van de Ferdinand Huycklaan verandert immers drastisch.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Toch lijken de tranen van baron F. Collot d’Escury, voorzitter van de stichting Mooi Baarn, meer op krokodillentranen als hij zegt: “Toen die tent eroverheen kwam, hadden wij wakker moeten worden.” Het voornemen tot het veranderen van het bestemmingsplan zal ongetwijfeld zijn gepubliceerd in de onvolprezen Baarnsche Courant, waardoor de inwoners van Baarn de wettelijke mogelijkheid hebben gekregen (al dan niet gezamenlijk) een bezwaarschrift in te dienen. Van dit wettelijk recht, zo lijkt het, is geen gebruik gemaakt. In dit verband geeft het dan ook geen pas de zwarte Piet bij de gemeente Baarn te leggen. Joop van den Ende heeft het gewoon handig aangepakt met zijn informatiebijeenkomst, excuusbrief en kerstpakket, zo moet eerlijk worden erkend. Nee, dan is het (juridische) verzet tegen de woonplannen van Joop van den Ende in de gemeente Laren (NH) slimmer aangepakt door de buren. Niet voor niets heeft hij daar vier jaar moeten knokken!

S.P.E. Spendel, Woerden

Het paleis van Joop (2)

In een notendop werd in het eigentijdse medium HP/De Tijd van een waarlijk feodale wantoestand verhaald. Nieuwe rijke Van den Ende presteert het om in het Hollands-Utrechtse grensgebied een paleis op zijn zwaarbevochten territorium te laten oprichten. Buitenlui uit het naburige ambacht Baarn verzetten zich te hooi en te gras, maar tevergeefs, tegen dit duivelse bouwwerk. Want zij hechten aan hun vrije en onbelemmerde levensruimte. De bouw van het pand en het slechten van vele bomen verminderden hun toch al armzalige woongenot. Het ambachtsbestuur edoch verleende onderdanig medewerking door keuren en ordonnantiën in deze kwestie soepel te interpreteren. Alleen een adellijke titel voor de nieuwe ingezetene moest nog bij de ambachtsheer aanhangig worden gemaakt. De tuinman aan de overkant van de heirbaan vertolkte het nuchtere boerenverstand aldus: ‘Klomp’n uut trak’n” (er is toch niets aan te doen).

Een waar volksepos, waarin HP/De Tijd al likkebaardend van een ordinaire komkommer een delicate vrucht weet te maken. Of is er niets nieuws onder de zon? 

H.G.J. Grootveld, Hoofddorp

Puddingbuks

In het dubbeldikke rustloze nummer van HP/De Tijd (16 juli) haalt Ad Fransen ten onrechte het woord ‘puddingbuks’ aan als zijnde een woordvondst van Jef Rademakers. Het woord wordt in onze landstreek jaar in, jaar uit besmuikt gebruikt als synoniem voor het mannelijk geslachtsdeel. Of het een echt Achterhoeks dialectwoord is, daar kun je over redetwisten. Rademakers had het kunnen vinden in het WALD, Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten, ‘De Mens’, deel A. van dr. A.H.G. Schaars, een uitgave van het Staring Instituut te Doetinchem. In Hoofdstuk 6, ‘(Delen van) den romp en hals’, staan onder het lemma ‘Piemel’ zeventig benamingen voor het geslachtsdeel van de man die in de Achterhoek en Liemers in gebruik zijn. Een daarvan is het prachtige woord ‘puddingbuks’.

Hans Mellendijk, Varsseveld

Het Zwagerlevengevoel (2)

In de rubriek ‘Brieven’ (HP/De Tijd, 16 juli) stelt Richard Schoots uit Den Haag dat ik Jules Deelder opvoer als copywriter van de Legner Lekker-campagne. En Schoots weet ‘heel erg zeker’ dat Deelder de tekst niet heeft geschreven.

Ik heb mijn stuk van 2 juli er nog eens op nagelezen, maar dat vermeldt alleen dat Deelder de tekst voordraagt, niet dat hij die ook zelf heeft geschreven. Ook in het reclamevakblad Adformatie heeft Schoots vorig jaar al overspannen gereageerd op de bewering van Deelder dat Legner dankzij hem zo’n grote omzetstijging had bereikt. Als Hagenaar Schoots zich aan de bravoure van Rotterdammer Deelder ergert, is dat prima, maar laat hij wel lezen wat er staat. 

Renzo Verwer, Amsterdam

Eriek Verpale

De naam van Eriek Verpale (‘Het oog van’, HP/De Stijl van 23 juli) mag vaker klinken. Jammer dat u hem weliswaar noemt, maar zijn naam tweemaal verkeerd spelt. Slordig ook.

Jan de Jong, Amsterdam

Naschrift redactie: U heeft gelijk. Onze excuses.