Spring naar de content

De studiejaren van Yvonne van Rooy: ‘Het was niet echt modieus wat ik toen deed’

'Ja, een studie moet nu sneller: er is meer tempo en pressie op de studenten. In die zin ben ik echt bevoorrecht dat ik zo leuk heb kunnen studeren en veel erbij heb kunnen doen', zegt mr Yvonne van Rooy, ex-staatssecretaris van Economische Zaken, voorzitter van het College van Bestuur van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) te Tilburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annejet van der Zijl

“Het is misschien wel ontzetend saai, maar ik geloof niet dat ik veel van mijn studietijd nu anders zou doen. Wat me waarschijnlijk wel heeft geholpen om eruit te halen wat erin zat, was het feit dat ik een rijpe student was: ik was twintig toen ik in 1971 in Utrecht rechten ging studeren. Het jaar tussen de middelbare school en de universiteit had ik voornamelijk in het buitenland gezeten, als au pair in Londen en als cursist kunstgeschiedenis in Rome. Dus de overstap van Maastricht, waar ik woonde, naar Utrecht was niet echt groot. Ik wist mijn weg te vinden en het voornaamste: ik had er echt zin in. 

"Eigenlijk ben ik er meteen van alles naast gaan doen. Dat vond ik zowel leuk als nuttig. Ik was actief lid van de UVSV, de Utrechtse Vrouwen Studenten Vereniging, en zat al snel in allerlei bestuurtjes. Bijvoorbeeld van het katholieke dispuut en het dispuut voor economie en bedrijfsleven. Dat waren natuurlijk zaken die in die jaren niet echt modieus waren op de universiteit. Het waren de progressieve jaren zeventig en iedereen liep rond met lange haren, spijkerbroek en een vaal T-shirt. Ik had ook lang haar, maar op die shirts was ik niet zo dol en ik droeg ook wel eens een rok. Toch heb ik me als lid van de Instituutsraad ook nog een tijdje met de democratisering beziggehouden. Alleen vond ik dat er wel heel erg veel vergaderd werd met weinig resultaat. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap