Spring naar de content

Ongehoord

Partijvoorzitter Marnix van Rij gaat zweven, terwijl zijn CDA verschrompelt tot een splinterpartij (verlies van vierduizend leden). Nu dit weer: een centrum voor politiek, religie en spiritualiteit. Te denken valt daarbij aan een Nederlandse Imamopleiding. CDA goes to the mosque. In het Twentse Vriezenveen is het CDA nog christelijk en boekte het een forse ledenwinst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

Couzijn Bos, afdelingsvoorzitter, hoe heeft u dat geflikt? 

“Drie jaar geleden ontdekten we dat veel leden zeventig-plus zijn. We voelden de boot al aankomen en zijn enthousiast aan ledenwerving en ledenzorg gaan doen.” 

Ledenzorg? 

“Bij overlijden, ziekte, jubilea of als iemand in de VUT gaat, is ons CDA er altijd bij met een bloemetje of een bezoek. Zo zijn we in drie jaar van 175 naar 240 leden gestegen.” 

Wat doet het CDA dan landelijk fout? 

“Om dat te vertellen ben ik aanstaande donderdag uitgenodigd bij het landelijk partijbureau.” 

Maar vertelt u nu eens? 

“Je moet de politiek dichter bij de mensen brengen. In de wijken, in de scholen, in de kroegen. Ikzelf ga met het lokale partijblad aan de keukentafel zitten en ik vertrek niet voordat de mensen lid worden.” 

U koopt toch geen mensen om? 

“Nee, we zijn niet in Duitsland. Binnenkort geven we nieuwe leden wel een geschenkje: een flessenopener met het CDA-logo of zo. Dat is weer goed zichtbaar op diezelfde keukentafel.” 

Wat vindt u van dat spirituele-centrum-idee met moslims erbij? 

“Wij kiezen voor de C in het CDA. Het moet geen religieus democratisch appèl worden. Ik heb niets tegen een dialoog, maar ik wil niet samen met moslims in één partij.”

Onderwerpen