Spring naar de content
bron: anp

Deinen op de golven van de tijdgeest

Er waait een rechtse wind in Nederland, en straks in de rest van Europa – de voorspellingen over de verkiezingen van het Europees Parlement komende zomer, zijn eensluidend. Breken er voor links ooit nog betere tijden aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Klassenstrijd

De geschiedenis voltrekt zich in golfbewegingen van links en rechts, van oorlog en vrede. Nu eens is de mens gedurende enige tijd een goedzak die zich bekommert om de minder bedeelden in eigen land of verre omgeving; daarna, als al die goedertierenheid uit de klauw loopt, trapt hij op de rem en trekt hij zich terug in zijn eigen schulp. Totdat het egoïsme zo onverdraaglijk wordt, dat hij weer een stap naar buiten meent te kunnen zetten. 

Eigenlijk is de mens een heel voorspelbaar wezen, en dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de politiek. Oké, nu een rechtse wind, en als politieke partij met ambitie kun je dan maar beter alvast mikken op een toekomstige correctie die een ruk naar links zal betekenen. Het is de kunst in de politiek om de trends in de samenleving vóór te zijn, om ze te zien of aan te voelen als anderen er nog geen idee van hebben. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap