Spring naar de content
bron: anp

De leeslijst-loge

Van Schendel? Weg. Belcampo? Weg. Nooteboom? Heeft het nooit echt gedaan. Vestdijk, sporadisch. Van Eeden? Voor de liefhebber. Theun de Vries, kwijt. Ooit nog iets van Hugo Raes gehoord?! Jan Cremer, verdwenen. Wat las de middelbare scholier 25 jaar geleden? En wat leest hij nu?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stijn Aerden

Misschien is het wel het grootste compliment dat je als schrijver kunt krijgen. Twee maanden terug werden de dichters J.C. Bloem en Gerrit Achterberg uitgenodigd om plaats te nemen in het panel van KRO's Tien voor taal. Het zou het Nederlandse kamp ongetwijfeld een nieuwe impuls hebben gegeven in hun strijd tegen de Vlamingen. Maar helaas, de heren konden niet. En met een geldig excuus. De een overleed in 1966, de ander in '62. 

Bij uitgeverij Querido, waar het verzoek van de KRO binnenkwam, hebben ze zich nog lang vrolijk gemaakt over het telefoontje. Het was niet eens een stagiaire, lieten ze de pers weten, maar een doorgewinterde redacteur — iemand die toch beter had moeten weten. Maar dat is onzin. Een stagiaire zou niet eens geweten hebben wie Gerrit Achterberg wás. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap