Spring naar de content

Een mooie grijze wereld

De SP scoort in de peilingen. Bij de ex-maoïsten zouden de scherpe kantjes er van af zijn. Maar in het partijprogram worden allochtonen en illegalen in de watten gelegd, is geld verdienen kwalijk en 'betrokkenheid' verplicht. Welkom in de SP-heilstaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

De SP vliegt omhoog in de peilingen. Van 9 naar 22 zetels — en wie weet hoeveel hoger nog. Verklaringen zijn er ook: de crisis van de PvdA, of: het provincialisme dat de LPF en de SP zouden delen. Bij de vorige verkiezingen trok Fortuyn 16,5 procent van het SP-electoraat weg, wat toen meer dan goed werd gemaakt door de leegloop van de PvdA naar de SP. 

In dat geval zou de huidige winst van de SP nu te danken zijn aan de LPF-chaos. Hoe dan ook, de SP hoort ineens bij de grote partijen die mogen aanzitten bij de lijsttrekkersdebatten. Wie had dat een maand geleden durven voorspellen? Hoe Nederland eruit gaat zien als de SP meeregeert, wordt een relevante vraag. De meeste aankomende SP-kiezers hebben daar geen idee van. De afgelopen weekwerd in veel commentaren benadrukt dat de partij niet langer een echt gedachtegoed zou uitdragen. Met de groei van de SP zouden ook de scherpe kantjes ervan af zijn. Maar wie dat zegt, zal zich niet hebben verdiept in de recente ideologisch getinte uitlatingen van de partij. Want met de SP aan de macht komt de wereld van George Orwell's Animal Farm wel degelijk dichterbij: de wereld waarin alle dieren gelijk zijn, maar sommige dieren gelijker dan anderen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap