Spring naar de content

Getapt en gemazeld

Je hebt de plakker, de loerder, de bluffer, de flemer. De barvrouw doorgrondt ze allemaal. Ze zijn als was in haar handen. Ook als ze ze eruit zet omdat ze starnakel zijn. Vijf Amsterdamse barvrouwen over de man en zijn kroeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stijn Aerden

‘De Zaag' komt binnenlopen als het café nog maar net open is, en zet zich met een zucht op de kruk tegenover de spoelbak. De barvrouw knikt hem vriendelijk toe. ‘Nu wordt het gezellig', zegt haar blik. Hij zit er vier dagen per week, klokslag half elf, maar de ideale barvrouw is telkens opnieuw verrast. En ook al rollen er steeds dezelfde zeurverhalen uit, ze kijkt hem vol verwachting aan. "Alles goed?" vraagt ze. "Au," zegt De Zaag. "Dat been. Met de vorst speelt mijn been weer op." 

"Je weet het op een gegeven moment precies," zegt Kitty Weijens. "Die heeft het aan zijn hart. De tweede gaat van zijn vrouw af. De derde is failliet. Je ziet hem op straat aan komen lopen en denkt: o god, daar is-ie weer, die ouwe zeur. Maar als-ie binnenkomt, roep je toch: 'Hé Piet, hoe gaat-ie?' Natuurlijk, da's je business." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap