Spring naar de content

Kaasschaafmethode

Het schijnt van oorsprong een Noorse uitvinding te zijn die – naast de likkepot – in de loop der jaren symbool is geworden voor de Nederlandse zuinigheid: de kaasschaaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Leo Potma

Dit keukengereedschap is zó typisch Hollands dat rijke trouwlustigen die voor hun uitzet de beste zilveren – dus Franse – bestekcassette wensen, het zonder moeten stellen; in Frankrijk kenden ze deze keukenhulp eenvoudigweg niet. Kenden, want een van de grootste Franse supermarktketens – Leclerc – heeft de kaasschaaf sinds een paar jaar in zijn assortiment. Het is wel een ongebruikelijke variant, die je ‘bij ons’ alleen nog maar op de rommelmarkt of in een uitdragerij op de kop kunt tikken: de kaasschaaf met schroeven waarmee je de dikte van de plakken zelf kunt bepalen. Ook in andere buitenlanden groeit de belangstelling voor dit typisch Hollands culinaire cultuurgoedje. En dan niet voor de zogenaamde modern en ‘grappig’ vormgegeven versies, wel voor de klassieke uitvoering, die trouwens door Nederlandse bedrijven steeds vaker als relatiegeschenk wordt aangeboden – zie: www.kaasschaaf.nl.

Ben je door het huidige economische dipje tijdelijk genoodzaakt de kaasschaafmethode toe te passen op je eigen bestedingspatroon, en kun je hierdoor je jong belegen niet meer royaal met een mes in dikke plakken snijden, wees dan wel zuinig op de slimme manier. Koop geen kaasschaaf onder de vierenhalve euro: het metaal van deze exemplaren is vaak van een zo inferieure kwaliteit dat het handvat bij een te stevige druk op de schaaf spontaan begint door te buigen en na verloop van tijd afbreekt.

Onderwerpen