Spring naar de content

Brieven

Wij zijn blij als lezers ons brieven sturen, maar we zijn niet blij met iedere brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

De onaardigste brief is die waarin een abonnee het voor gezien houdt. “Bij deze zeg ik mijn abonnement op,” was de aanhef van een brief die hier vandaag arriveerde. De afzender, Mariel Wopereis uit Haarlem, mist meningen in dit blad die overtuigend zijn beargumenteerd. “De redactionele formule van HP/De Tijd,” zo schrijft ze, “is steeds vaker te typeren als ‘wat boze tongen beweren’.”

Dat vraagt om voorbeelden, maar die worden helaas niet vermeld. Zo bleef de brief van Wopereis aan de korte kant, en dat is weer wél een goede eigenschap van een ingezonden brief.

Ook steevast kort zijn de brieven waarin ons lof wordt toegezwaaid. Die vinden we met een zekere regelmaat bij de post, maar om zo’n brief nou af te drukken… Dat durven we niet goed. Achterdochtige lezers zouden kunnen denken dat we hem zelf hebben geschreven, en al is dat uiteraard niet het geval, het is weinig elegant om je eigen blad in het zonnetje te zetten. Eigendunk stinkt.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Sommige brieven zijn aanmerkelijk langer. Zo lang dat ze bijkans de omvang van een artikel hebben gekregen. Deze brieven komen nooit in het blad. Want artikelen schrijven we zelf wel. En op het gevaar af dat u ons arrogant vindt: wij vinden dat wij betere artikelen schrijven dan de lezers. ’t Is immers ons werk.

De beste brieven zijn toch brieven waar de verontwaardiging van afdruipt. HP/De Tijd schreef iets en de lezer is het er hartstochtelijk mee oneens. Doorgaans staan hem twee wegen open. De schrijver is boos en kiest voor zijn woede enkele rake volzinnen. Dat is al heel wat. Nog beter is het als hij in staat is de rede de boventoon te laten voeren en met welgekozen argumenten een artikel onderuit haalt. En ons en passant op feitelijke onjuistheden betrapt. Dan zijn wij even stil, en drukken de betreffende brief met de grootste tegenzin af. Touché.

Al zijn we nogal kleinzerig, toch heeft deze laatste categorie brieven onze voorkeur. Moge het beste argument winnen. Want daar gaat het om in HP/De Tijd, wat mevrouw Wopereis uit Haarlem hiervan ook moge denken.

Onderwerpen